Banke i dalje ne vjeruju u opipljivi oporavak kreditiranja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2018. u 14:02
Ukupni krediti na 119 milijardi kuna/FOTOLIA

Kretanja u kreditiranju ovisna su o stanju na tržištu rada, upozoravaju analitičari Raiffeisen banke.

Kreditiranje raste,, ali će oporavak u 2918. biti skroman, ocjenjuju analiitčari. Na kraju lanjskog prosinca ukupni krediti stanovništvu iznosili su 119 milijardi kuna, što je 0,2 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, ali 1,2 posto ili 1,46 milijardi kuna više na godišnjoj razini, navodi se u analizi Raiffeisen banke (RBA).

Udio kunskih plasmana nastavio je višegodišnji trend rasta, dosegnuvši krajem prosinca 48 posto dok je krajem 2016. iznosio 42 posto, navode analitičari u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Razduživanje u devizama 
S druge strane, devizni krediti i oni uz valutnu klauzulu na kraju su prosinca imali udio u ukupnim kreditima od 52 posto, što znači da je nastavljen trend razduživanja stanovništva u tim vrstama kredita, pri čemu se smanjuju valutni rizici zaduženja. Prema namjeni, najznačajniji udio u kreditima stanovništvu čine stambeni krediti, 44,4 posto, i gotovinski nenamjenski krediti, 36,1 posto, s tim da je iznos stambenih kredita bio 9,9 milijuna kuna manji u odnosu na studeni, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 327 milijuna kuna.

 

327 mil.

kuna povećani su na godišnjoj razini stambeni krediti

Godišnji rast iznosa stambenih kredita prvenstveno je posljedica rasta kunskih stambenih kredita za 33,8 posto godišnje, dok kunski krediti uz valutnu klauzulu i oni devizni bilježe smanjenje u odnosu na prosinac 2016. – za 7,7,  odnosno 32,4 posto.

Dobar poticaj 
"Smanjenje kamatnih stopa u prošloj godini na novoodobrene kunske kredite kućanstvima bez valutne klauzule, ali i kamatnih stopa na prvi put ugovorene potrošačke kredite u kunama je zasigurno dobar poticaj za rast", navodi se u analizi objavljenoj u petak. Gotovinski krediti iznosili su gotovo 43 milijarde kuna, što je 2,2 milijarde kuna više u odnosu na kraj prosinca 2016.

"Iako stanje ukupnih kredita stanovništva od rujna prošle godine bilježi pozitivne godišnje stope rasta, njihov oporavak će u godini pred nama biti skroman", drže analitičari. Preduvjet za ulazak u nove financijske obaveze, osobito one dugoročne, mogućnost je njihovog vraćanja, odnosno otplate kredita, pa su kretanja kredita stanovništva znatno ovisna o kretanjima na tržištu rada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close