‘Banke čeka sigurna smrt ne ugledaju li se na Amazon’

Autor: Ana Blašković , 03. ožujak 2014. u 22:01
Mobilne usluge bi mogle utrostručiti broj korisnika/FOTOLIA

Vrijednost akvizicije je 117 milijuna dolara, a BBVA smatra da su inovacije nužnost.

Druga po veličini španjolska banka BBVA napravila je neuobičajen tržišni iskorak: prije desetak dana kupila je američku online bankarsku platformu za 117 milijuna dolara.

Taj bi posao mogao ukazati na potencijalno novi smjer razvoja bankarstva u kojem će inovacije značajno promijeniti današnji izgled klasičnih banaka, piše The Economist.Španjolska grupacija, koja ima 607 milijardi dolara imovine i 50 milijuna klijenata, vjeruje da će tradicionalne banke uskoro izgubiti monopol na bankarski biznis. Čelnik BBVA Francisco Gonzales u prošlogodišnjem komentaru u The Financial Timesu upozorio je da "banke čeka sigurna smrt ne ugledaju li se na Amazon i Google". Novi igrači na tržištu neće biti opterećeni teretom troškova banaka, a klijente će primamiti interesantnim aplikacijama pa Gonzales predviđa da bi mobilne usluge mogle utrostručiti broj klijenata banaka u svijetu u narednom desetljeću. No, već je bilo neuspješnih pokušaja uzleta internetskog bankarstva, a velike tehnološke kompanije nisu snažnije krenule u nisko profitni, visoko regulirani i kapitalno intenzivni sektor bankarstva.

 

330posto

porastao je broj korisnika Simplea u godini dana i dosegnuo brojku od 100.000

Neki su, poput Pay Pala, iskoristili niše i postali nezaobilazni igrači u transakcijskim plaćanjima, no ukupan efekt ostao je ograničen. Banke imaju nekoliko linija obrane; prije svega računaju na svoje konzervativne klijente, a potom i na slabe barijere u kopiranju tehnologije. Unatoč tome, moderno bankarstvo prolazi promjene: klijenti sve više transakcija obavljaju mobitelima, umjesto da  idu u poslovnice. Klijenti Simplea logiraju se u prosjeku 2,4 puta dnevno, a aplikacija im omogućuje odrediti koliko je 'sigurno' potrošiti, a ne samo provjeriti stanje računa. Na uvidu im je jednostavan prikaz primjerice, koliko su potrošili na taksi ili kavu pa ne čudi da je baza korisnika u godinu dana porasla 330 posto i dosegnula 100.000. Potencijal integriranja platforme u banku je velik, no izazov će ju biti učiniti profitabilnom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close