Bankari dva sata rešetali ECB o izgledu nove regulacije

Autor: Ana Blašković , 21. veljača 2014. u 18:15
Bankare brina cijela lepeza pitanja/FOTOLIA

Bankarima nejasno kako će izgledati komunikacija, žalbe, kao i visina naknada.

Predstavnici nekih od najvećih europskih banaka rešetali su dužnosnike Europske središnje banke i izgleda nove jedinstvene bankovne regulacije koja bi trebala zaživjeti u ovoj godini.

Najveću zabrinutost bankari su pokazali za lepezu pitanja; od žalbi na regulatorne odluke, visinu naknade pa sve do službenog jezika komunikacije, prenosi The Wall Street Journal. Na dvosatnom susretu bankara i regulatora istaknute su brojne zapreke stvaranju nove supervizorske infrastrukture koja bi trebala profunkcionirati u samo nekoliko mjeseci. Ključnu ulogu u izgradnji preuzela je središnja banka kako bi se obnovilo povjerenje u bankarski sustav i potaknulo veće kreditiranje nakon što je financijska kriza i recesija u eurozoni dovela do gomilanja loših kredita u bankama. U tom procesu ECB mora zaposliti oko 1000 nadzornika i ostalog osoblja.

Također, središnja banka mora razraditi detalje o tome kako će točno izgledati interakcija supervizije i banaka u eurozoni, a sve mora biti spremno do studenog ove godine kada novi supervizor započinje s radom.Jedna od namjera foruma bankara i ECB-a bila je upravo rasprava o nacrtu nove regulacije i kako će ubuduće izgledati komunikacija Europske središnje banke i regulatora na nacionalnim razinama. "Ima puno pitanja. Poput jezika, nije jasan cijeli proces", rekao je za WSJ jedan od prisutnih bankara na forumu.

Nedoumice su brojne; jedna od najvećih jest primjerice hoće li ECB kontaktirati sa sistemski važnim bankama kroz matičnu kompaniju u zemlji u kojoj je sjedište i(li) kroz dislocirane podružnice. Primarni kontakt ECB-abit će s matičnom bankom, no regulator će biti fleksibilan, najavio je to Ignazio Angeloni, generalni direktor za financijsku stabilnost u ECB-u. "Primarni cilj novog sustava je pojednostavniti stvari, a ne ih zakomplicirati, posebno ne za one banke koje posluju u više država", poručio je Angeloni. Potvrdio je da će banke dodatno plaćati novu regulaciju, no visini naknada će se tek raspravljati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prije više od godinu dana, jedan talijanski bankar, rekao mi je otprilike ovako: zašto ulagati kod vas u banke i/ili bilo koje financijske institucije, kada ste sutra, odnosno već danas, samo podružnica. Osim toga, kod vas je na djelu oligopol podružnica banaka!
Kako će onda komunikacije protjecati između majke i kćerki, upitao sam? Njegov odgovor je bio slijedeći: Komunikacija, kao i odluke ovisit će o tome kako je banka organizirana.
Dakle, kako su banke , koje djeluju kod nas organizirane??? Centralistički, unitaristički, federalistički, konfederalistički i/ili kako drugačije!!!
Sam komitent banke, odnosno tvrtka, to će najbolje vidjeti prilikom predaje Zahtjeva za okvirni i/ili bilo koji drugi kredit! Napr. Početkom godine predate Zahtjev za okvirni kredit i vidite kada, u kojem vremenu vam odgovore. Na osnovi vremena u kome vam odgovore na vaš Zahtjev, može se procijeniti tip organiziranosti banke.
Ako vam odgovor na vaš Zahtjev o okvirnom kreditu odobre odmah početkom godine, onda je riječ o konfederalnom tipu organiziranosti banke, ako vam isti odgovor na vaš Zahtjev stigne početkom drugog dijela godine, tamo u lipnju, srpnju, onda je riječ o federalnom principu organiziranosti banke, a ako vam odgovor stigne u trećem kvartalu, onda je riječ o visokoj centralizaciji, odnosno o unitarističkoj organiziranosti banke. A ako ne stigne nikakav odgovor, onda je riječ o vašoj banci, kojoj majka ne vjeruje, ima bolje klijente negdje drugdje po Europi i ima ad hok organiziranost, odnosno burzovni je tip organiziranosti banke!
Informatička opremljenost banke nema nikakav utjecaj!!!Odnosno, informatička opremljenost banke više se koristi za seljenje depozitnih sredstava i plasmane u atraktivnije tržište. Da li je naše kreditno tržište atraktivno, ako zanemarimo državu i javna poduzeća???

New Report

Close