Banco Popolare di Verona e Novara preuzima Banku Sonic

Za 81,1 postotni većinski udio Talijani će platiti oko 30 milijuna eura, odnosno 4382 kune po dionici

Osma po veličini talijanska banka, Banco Popolare di Verona e Novara, u petak je dogovorila sve detalje oko preuzimanja Banke Sonic. Činjenica da je ta talijanska banka 81,1 postotni većinski udio navodno platila oko 30 milijuna eura, odnosno 4382 kune po dionici ne bi bila čudna da prije nekoliko mjeseci nije odbijena ponuda za koju je pozitivan ishod bio gotovo siguran. Riječ je o 17 milijuna eura koje je ponudila talijanska banka Veneto, ali je, kako je većinski vlasnik Branko Ostović izjavio, “odbijena zbog podcjenjivanja”.

Zadovoljni cijenom
Ostović, za kojeg se pretpostavlja da će i dalje zadržati svoju poziciju u nadzornom odboru, međutim, vrlo je zadovoljan postignutom cijenom od 30 milijuna eura koliko je Banco Popolare ponudila za Sonic banku. Sam kupoprodajni proces trebao bi, prema njegovim riječima, biti završen do kraja lipnja ove godine. Banka Sonic hrvatskim je krugovima poznata i po davanju ponude za Požešku banku za koju je navodno ponudila čak i višu cijenu od Podravske banke. Požešku je ipak dobila Podravska banka, no nije rečeno da je čitava igra oko preuzimanja bio samo način povećanja vrijednosti dionica Sonic Banke na tržištu. Kakav god bio ishod čitave situacije, jedno je sigurno: Sonic banka će zasigurno morati mijenjati svoj logo ‘jedine banke u hrvatskom vlasništvu’. Sa sjedištem u Zagrebu Banka Sonic fokusira se na sektor izravnog poslovanja s klijentima, a unutar svog poslovanja upravlja sa 27 podružnica diljem većih gradova Hrvatske. Totalna imovina banke od oko 110 milijuna eura i ukupni dioničarski kapital od oko 11,1 milijuna eura generirali su ukupne godišnje prihode u iznosu od 2,2 milijuna eura. Banco Popolare di Verona e Novara može se pak pohvaliti aktivom u vrijednosti od 72,3 milijardi eura, a strateškim ulaganjima poput nedavno investiranih 87,6 milijuna eura svakim danom ojačava svoju tržišnu poziciju kako na talijanskom, tako i na tržištu čitave regije. Riječ je o 19,5 milijuna eura vrijednom ulaganju u 10-postotni udio Delte SpA te investiciji od čak 20,8 milijuna eura za pridobivanje prava na kupnju dodatnog 10-postotnog udjela u Delti do kraja rujna 2006. godine. Preuzimanjem Sonic Banke Banco Popolare ojačat će svoj položaj na tržištu. U kontekstu ekspanzije trgovanja na susjednim tržištima te kako bi pripomogla internacionalizaciju malih i srednje velikih komapnija, Banco Popolare di Verona odlučila se na preuzimanje banke Sonic koja bi joj trebala približiti hrvatsko i istočnoeuropsko tržište. Ta bi akvizicija također trebala biti svojevrsna podrška malim i srednje velikim talijanskim tvrtkama koje bi na taj način mogle proširiti svoje poslovanje.

Važnost Hrvatske
Upravo zbog svog geografskog položaja, Hrvatska je među najvažnijim talijanskim strateškim, ali i tržišnim partnerima, a također i jedno od najzanimljivijih tržišta u regiji. Skori ulazak u Europsku uniju samo je ubrzao procese konsolidacije, znatno smanjio rizike poslovanja te učinio hrvatsku poželjnim ciljem za daljnja, strateška ulaganja. Daljnje investicije Banco Popolare kreću se, između ostalog, i oko 48-postotnog udjela u novčarskoj kući Linea SpA za koji je ta talijanska banka izbrojila oko 47 milijuna eura. Sama Linea drži tri posto talijanskog tržišta, a Delta ima tržišni udio od oko 3,2 posto. Dionice Banke Sonic, nakon prodaje banke u petak, ostvarile su rast od čak 50 (povlaštena), odnosno 42,86 (redovna) posto. Banka Sonic je 23. banka po veličini u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 0,31 posto. Aktiva joj je u 2005. porasla čak 32,67 posto, na 798,5 milijuna kuna.

Sonic sponzor ‘Ville Marije’ i ‘Ljubavi u zaleđu’

U produkciji Ave, poznate po hrvatskim sapunicama, kao jedan od sponzora pojavljuje se upravo Sonic Banka. U obje serije ta je banka služila kao background za sva poslovanja glavnih likova ‘financijaša’ u seriji, ali dok su u Villi Mariji putem te banke poslovali isključivo dobri momci, u ‘Ljubavi u zaleđu’ Sonic Banka uredno vodi račune i spletke s mutnim lokalnim poduzetnikom Fišerom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve