Banco Espirito Santo tvrdi da ima dovoljno kapitala, MMF zabrinut

Autor: Tomislav Pili , 13. srpanj 2014. u 22:01
Čeka se restrukturiranje kako bi se procijenili gubici banke/REUTERS

Uprava banke vjeruje da izloženost prema Espirito Santo grupi od 1,2 milijarde eura ne kompromitira usklađenost s kapitalnim zahtjevima.

Banco Espirito Santo (BES), najveća portugalska banka po tržišnoj kapitalizaciji koja je izazvala pad globalnih burzi, odbacila je špekulacije o svom financijskom zdravlju prebacivši odgovornost na svoje vlasnike. U priopćenju objavljenom u četvrtak kasno navečer čelništvo BES-a ističe kako imaju više od dvije milijarde eura kapitala iznad minimalne propisane granice.

K tome, banka je pokušala umanjiti zabrinutost o izloženosti problematičnijim dijelovima složene Espirito Santo grupe."Izvršni odbor vjeruje kako potencijalni gubici kao posljedica izloženosti Espirito Santo grupi ne kompromitiraju usklađenost sa regulatornim kapitalnim zahtjevima", navodi se u priopćenju. Prema podacima uprave, BES je krajem lipnja imao izloženost prema grupi u vrijednosti 1,2 milijardi eura. Uprava je u priopćenju također dodala kako banka čeka objavu plana restrukturiranja cijele grupe "kako bi se procijenili potencijalni gubici povezani s njezinom izloženošću", navela je banka u priopćenju. Grupa je trenutno pod istragom u Luksemburgu, a navodno pokušava restrukturirati dugove koji se procjenjuju na više od sedam milijardi eura.

Podsjetimo, zabrinutost za stabilnost BES-a potaknule su tvrdnje da je njezina krovna kompanija Espirito Santo International (ESI) prikrivala da joj u aktivi nedostaje 1,3 milijarde eura. Problemi su započeli prošloga tjedna kada ESI nije isplatila vjerovnike po kratkoročnim dužničkim papirima. Ulje na vatru dolijala je i švicarska podružnica – Banque Privee Espirito Santo – koja također nije isplatila klijente, navodno zbog problema u informatičkom sustavu. U srijedu su vlasnici komercijalnih zapisa ESI-a zamoljeni da svoje vrijednosnice zamijene za dionice.Sve je to podgrijalo špekulacije da je BES – u kojem četvrtinu dionica drži Espirito Santo Financial Group (ESFG), a u ESFG-u pak 49 posto udjela drži ESI – pred bankrotom.

Dionica BES-a potonula je 19 posto prije suspenzije iz burzovne trgovine, a dionica ESFG-a pala je osam posto. Međutim, vijest o potresu u najvećoj portugalskoj financijskoj grupi proširila se poput požara diljem Europe, SAD-a i Azije spustivši burzovne indekse i cijenu obveznica perifernih članica eurozone. Potres je zahvatio i vrh BES-a, pa tako Reuters piše da je izvršni direktor banke, Ricardo Espirito Santo Salgado podnio ostavku, a na njegovo mjesto došao je financijski direktor Amilcar Morais Pires.Na stanje u portugalskom bankovnom sustavu osvrnuo se u petak i Međunarodni monetarni fond (MMF) objavivši mišljenje da portugalski financijski sustav ima slabih točaka i nakon okončanja programa međunarodnih kredita.

"Džepovi ranjivosti još uvijek postoje i u nekim slučajevima zahtijevaju korektivne mjere, a u nekima vanjski nadzor", stajalo je u kratkom priopćenju MMF-a. Međunarodni zajmodavac istaknuo da je portugalski bankovni sustav "uspio prebroditi krizu bez značajnih poremećaja, uz značajnu kapitalnu pomoć države i izvanredne mjere ECB-a". Podsjetimo, MMF je zajedno s Europskom unijom i Europskom središnjom bankom (ECB) svojedobno odobrio Portugalu 78 milijardi eura kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close