Balkanska tržišta kapitala imaju znatan potencijal za rast

Autor: Tomislav Pili , 05. travanj 2010. u 22:00

Najbolje šanse imaju hrvatsko, srpsko i rumunjsko tržište

Tržišta kapitala na Balkanu imaju više potencijala za rast od ostalih tržišta u istočnoj Europi, smatraju zapadni analitičari. Za razliku od istoka Europe tržišta na području bivše Jugoslavije još se nisu znatnije oporavila i tu fond-menadžeri usmjereni na regiju vide svoju priliku.

“Balkanska tržišta sada se dižu”, kazao je prošli tjedan za Reuters Jacob Grapengiesser, fond-menadžer tri fonda švedskog East Capitala fokusiranih na regiju. Prema njegovu mišljenju rusko i ostala istočna tržišta već su se oporavila. Moskovski burzovni indeks IRTS i budimpeštanski BUX udvostručili se svoje vrijednosti u odnosu na najniže razine iz 2009. godine. Indeksi varšavske burze WIG i praške PX gotovo su udvostručeni. Poseban potencijal, smatra Grapengiesser, imaju srpsko, hrvatsko i rumunjsko tržište kapitala. CROBEX je u odnosu na najnižu razinu iz prošle godine ojačao za 60 posto, a beogradski BELEX za čak 80 posto. Ipak, u odnosu na povijesno najviše razine iz 2007., to je tek petina vrijednosti tih indeksa. Sadašnja mala i nelikvidna tržišta u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori nisu znatno privukla inozemne dioničke investicijske fondove, ali bi se to moglo promijeniti s perspektivom približavanja članstvu u Europskoj uniji. Osim toga, upozorava Grapengiesser, u Srbiji postoji dosta zanimljivih tvrtki za ulaganje, ali njihove dionice ne kotiraju u najvišoj kotaciji, što fondu predstavlja prepreku za ulaganje zbog pravila EU. Zbog toga je fond East Capital Balkan izložen u Srbiji osam posto, a ograničenje je 10 posto. Turska, Rumunjska i Grčka zauzimaju prve tri pozicije tog fonda po zemljopisnoj izloženosti. No East Capital Bering Balkan fond, registriran na Kajmanskom Otočju, ne podliježe europskoj regulativi pa je njegova izloženost u Srbiji dosegla 20 posto. Grapengiesser tvrdi kako je njegov fond lobirao kod nekoliko srpskih tvrtki da uđu u prvu kotaciju Beogradske burze. “To je tegoban proces. Prvi je korak promijeniti njihovu percepciju zašto bi trebali komunicirati s investitorima ili učiniti nešto za investitore”, tvrdi Grapengiesser. Inače, društvo East Capital, sa sjedištem u Stockholmu, krajem prosinca je upravljalo imovinom vrijednom 3,3 milijarde eura u fondovima s javnom i privatnom ponudom.

Izdvojeno

CROBEX najlošiji u regiji
U odnosu na početak travnja prošle godine, indeks Zagrebačke burze CROBEX porastao je za 47,7 posto. Nešto viši porast od 49 posto ostvario je crnogorski MOSTE. Indeks Beogradske burze BELEX15 postigao je mnogo impresivnije rezultate skočivši za 76,7 posto, dok je indeks Sarajevske burze SASX10 skočio još viših 83,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close