Azija i Brazil donijeli najveći rast hrvatskim fondovima

Autor: Tomislav Pili , 04. travanj 2017. u 14:03
U ZB Investu ističu kako će i cijene energenata imati utjecaj na dionice s tržišta u razvoju/FOTOLIA

Na kretanja tržišta u razvoju utjecat će situacija u Europi i potezi Donalda Trumpa.

Nakon prošlogodišnje dominacije investicijskih fondova izloženih domaćim i regionalnim dionicama, prvo tromjesečje opet je na scenu vratilo fondove izložene inozemnoj imovini.

Prema podacima portala Hrportfolio, na kraju prvog tromjesečja najveće prinose među dioničkim fondovima ostvarili su fondovi koji ulažu u dionice iz Brazila, Rusije, Indije i Kine. Vodeći je ZB BRIC+ s prinosom od 9,6 posto, a slijedi ga KD BRIC sa 7,6 posto. Boje regije brani InterCapital SEE Equity s rastom od 7,14 posto. U ZB Investu ističu kako su rastom prednjačile dionice kompanija iz Kine, Brazila i Indije.

"Kako kretanja cijena dionica s tržišta kapitala u razvoju u velikoj mjeri ovise i o sentimentu na razvijenim dioničkim tržištima, vjerujemo da će bitnu ulogu igrati geopolitička situacija u Europi te budući potezi novog američkog predsjednika. Buduća kretanja cijene nafte i energenata svakako će imati značajan utjecaj na cijene dionica s tržišta kapitala u razvoju", smatraju iz tog društva. Među obvezničkim fondovima predvode dva predstavnika PBZ Investa, PBZ Dollar fond 2 i PBZ Dollar fond s rastom od 1,8, odnosno 1,7 posto.
 

Mješovite fondove predvodi OTP uravnoteženi s rastom od 4,1 posto, kako kazuje podatak za 30. ožujak. Na čelu najpopularnijih novčanih fondova je Locusta Cash s rastom od 0,63 posto. Što se tiče fondova izloženih domaćim dionicama, u ZB Investu kažu kako zbog trenutne situacije na Zagrebačkoj burzi ovi fondovi bilježe negativne pomake. "Kratkoročni pomaci na burzi uobičajena su pojava kod takvog tipa ulaganja", poručuju iz ZB Investa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close