Austrijske banke u kapitalu kaskaju za konkurencijom

Autor: Ana Blašković , 10. srpanj 2012. u 22:00

Središnja banka Austrije u najnovijem izvješću upozorila je tamošnje banke da pojačaju potragu za kapitalom te da poseban rizik predstavljaju krediti u stranim valutama, ponajviše franku

Austrijske banke trebale bi prikupiti još dodatnog kapitala jer kaskaju za europskim konkurentima, a očekuje ih i zadovoljavanje novih bankovnih pravila i i vraćanje državne pomoći, upozorila je tamošnja središnja banka. Ostali rizici za austrijske banke predstavljaju krediti u švicarskim francima i velika razina loših kredita u regiji u kojoj posluju, prenosi Bloomberg iz izvješća o financijskoj stabilnosti.

“Banke bi trebale dodatno povećati kapital zbog Basela III, otplate participirajućeg kapitala države, ali i zbog toga što su joj konkurenti još uvijek bolje kapitalizirani”, rekao je izvršni direktor banke Andreas Ittner novinarima u Beču. U grupi 12 banaka istog ranga, Erste grupa, Raiffeisen Bank International i UniCreditova Bank Austria, zaostaju u prikupljanju kapitala. U usporedbi sa Societe Generaleom, KBC-om i OTP-om razlika u omjerima kapitala povećala se s 0,9 postotnih bodova krajem 2009. na 1,4 boda lani. Austrijska središnja banka želi vidjeti smanjenu izloženost svojih banaka prema većini zemalja istočne Europe gdje depoziti rastu sporije od kredita što nije slučaj jedino u Češkoj, Slovačkoj i Rusiji, ali zato jest u Hrvatskoj. Potpora podružnicama u istočnoj Europi pala je prošle godine za pet posto na 42 milijarde eura, a pritvaranje kreditnih linija glavni je razlog uvođenja novih pravila početkom 2012.Izloženost regiji bila je 216 milijardi eura od čega je oko 84 milijarde eura u stranoj valuti, uglavnom švicarskom franku. Još oko 50,9 milijardi eura kredita denominiranih u franku plasirano je u Austriji.

Stres-test

Ocjena – solidan
U provedenom stres testu autrijske banke pokazale su se ‘solidnima’. U šok scenariju koji podrazumijeva pad gospodarstva u Austriji i istočnoj Europi, kapitaliziranost (Tier1) pet najvećih banaka smanjila bi se sa sadašnjih 9,5 posto na 7,7 posto do 2014., a cijelog sustava s 9,9 na 8,5 posto. U osnovnom scenariju u kojem ekonomije rastu predviđenim tempom kapital pet najvećih povećao bi se na 10,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close