Austrijanci okreću leđa štednji

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2014. u 22:00
Prosječno se štedi 5100 eura/ FOTOLIA

Čak 45 posto ispitanika planira veće kupnje, ali uz manja zaduženja.

Dok u Hrvatskoj štednja stanovništva uporno raste, Austrijanci su trenutno skloniji potrošnji, pokazuje istraživanje austrijske Erste banke o tamošnjim financijskim navadama. Ipak, iako žele više trošiti, većina ispitanika ne želi se zaduživati za veće iznose.

Potrošnja je primamljivija za 45 posto ispitanika dok se njih 35 posto odlučilo za spremanje novca "sa strane", unatoč iznimno niskim kamatnim stopama na štednju u eurozoni. Skupina štediša tvrdi kako namjerava uštedjeti prosječnih 5.100 eura u narednih godinu dana što je 600 eura više nego u lanjskom istraživanju.U toj skupini nešto više od polovice ispitanika odlučilo se se za klasičnu štednju što je jednaki rezultat kao i prije godinu dana. Isto tako, četiri od 10 ispitanika namjerava uložiti u životno osiguranje.

Približno trećina ispitanih namjerava uložiti u mirovinske fondove, a 11 posto namjerava kupiti dionice. Što se tiče skupine "potrošača", oni koji planiraju uzeti kredit žele se zadužiti za prosječnih 47.400 eura što je za skoro trećinu manji iznos nego godinu ranije. Čak 80 posto ispitanih potrošnju namjerava financirati iz vlastite ušteđevine dok tek njih šest posto planira zaduženje kod prijatelja. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Austrijanci su nam veliki uzor, nešto kao veliki brat. Teorija socijalne stratifikacije primijenjena u bankarskoj teoriji.
Hrvati, štedite kako bi Austrijanci mogli trošiti!!!!
To je poruka eklektičke teorije!

New Report

Close