Austrija šalje podatke poreznicima

Autor: Tomislav Pili , 19. rujan 2016. u 22:00
Austrijski ministar financija Hans Jörg Schelling/REUTERS

Od listopada poreznici iz drugih članica EU znat će za račune njihovih državljana.

Austrijske banke od listopada započinju s obavještavanjem poreznih vlasti u drugim članicama Europske unije o otvorenim računima stranih državljana.

Radi se o nedavnoj promjeni bankovne regulative u toj zemlji koja između ostaloga zahtijeva uspostavljanje registra bankovnih računa i početak automatskog obavještavanja poreznika. Naime, prema europskoj direktivi iz 2014. članice EU automatski razmjenjuju podatke od početka ove godine. Austrija je dogovorila odgodu automatske razmjene koju će započeti u rujnu sljedeće godine.

Međutim, započet će razmjenu podataka za račune pravnih i fizičkih osoba koje će se otvoriti od 1. listopada. Poreznici drugih članica EU do sada su mogli zatražiti podatke od austrijskih poreznika ako su za nekog svog državljana sumnjale da ima otvoren račun u austrijskoj banci. Od sada će austrijski poreznici, na temelju obavijesti od banaka, automatski slati takve podatke u matičnu državu klijenta, bez potrebe za zahtjevom porezne uprave iz njegove države.

Banke će biti obvezne izvijestiti poreznike o svakom otvorenom računu na koji je položeno više od 50.000 eura. Austrijske banke, zabrinute zbog mogućeg odljeva depozita, već su pozvale klijente iz inozemstva da svojim poreznim vlastima prijave postojanje računa. U suprotnom, skriveni računi u Austriji poreznici mogu označiti kao račune na kojima je novac utajen od poreza. Naravno, postoji i druga mogućnost, a to je zatvaranje računa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close