Austrija priprema i drugu stoljetnu obveznicu

Autor: Tomislav Pili , 26. lipanj 2019. u 22:00
Izdanje iz 2017. trenutno donosi 1,12 posto prinosa/Reuters

Izdanje cilja na milijardu eura.

Dvije godine nakon što se kao prva članica eurozone odlučila za izdavanje stogodišnje obveznice, Austrija ovih dana ispituje interes među investitorima za još jedno takvo izdanje.

Uz plasman petogodišnjeg izdanja vrijednog tri milijarde eura, u Beču razmatraju izdanje obveznice koja bi dospijela 2119. godine. Stogodišnjom obveznicom prikupilo bi se milijardu eura.

Prije dvije godine stogodišnja obveznica izdana je uz kupon od 2,1 posto, a trenutno investitorima donosi prinos do dospijeća od 1,12 posto. Rast vrijednosti rezultat je najave Europske središnje banke da bi opet mogla pokrenuti program otkupa obveznica što se odrazilo na dug gotovo svih europskih država, pa tako i Austrije.

Inače, ministarstvo financija te države ima iskustva s izdavanjem obveznica s vrlo dugim rokom dospijeća. Tako je 2016. plasirana 70-godišnja obveznica kojom je prikupljeno dvije milijarde dolara.

Medijski izvori bliski austrijskim bankarskim krugovima tvrde kako u ministarstvu uopće nisu razmišljali treba li izdati obveznicu s manjim rokom od jednog stoljeća. Osim Austrije, stoljetne obveznice u eurozoni još su izdale Belgija i Irska, ali su prikupile mnogo manjih 100 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close