Argentinu zatresao pad valute

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2018. u 22:00
Tečaj peza potonuo je sedam posto, najviše u jednom danu otkako je uveden plivajući tečaj 2015./REUTERS

Vlada smatra da će isplata pomoći smiriti financijska tržišta, dok MMF poručuje da će preispitati faze programa.

Argentinska vlada neočekivano je zatražila raniju isplatu 50 milijardi dolara kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nakon što je u srijedu argentinski pezo pao za sedam posto.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri, u čijem je mandatu samo tijekom ove godine argentinska valuta izgubila više od 40 posto u odnosu na američki dolar, izjavio je kako je taj potez usmjeren obnavljanju povjerenja u tamošnje gospodarstvo. Tečaj argentinske valute u srijedu je na deviznim tržištima potonuo sedam posto, na 34,10 peza za dolar, što je najveći dnevni pad njegova tečaja otkad je uveden plutajući tečaj u prosincu 2015. godine.

Od početka godine potonuo je za 45,3 posto u odnosu na dolar, izazvavši goleme intervencije tamošnje središnje banke. Pad tečaja valute izazvao je jačanje inflacije, koja je u srpnju iznosila 31,2 posto na godišnjoj razini. To treće gospodarstvo Latinske Amerike na rubu je sloma i nikako da se oslobodi zloglasnog ciklusa financijskih kriza koje ga pogađaju jednom u desetljeću. Posljednja kriza, koja se dogodila 2002. godine zbog nemogućnosti otplate inozemnih dugova, bacila je milijune argentinskih građana srednjeg sloja u siromaštvo.

 

45,3 posto

vrijednosti izgubio je pezo ove godine

Pad peza već je ranije ove godine potaknuo Argentinu da se obrati MMF-u za kredit od 50 milijardi dolara. U sklopu lipanjskog dogovora o stand-by aranžmanu, argentinska vlada je obećala ubrzati planove za smanjenje fiskalnog deficita. No, budući da je pezo nastavio tonuti, poskupljujući otplatu argentinskih dugova, investitori su zabrinuti da financijska pomoć MMF-a možda neće biti dovoljna. "Dogovorili smo se s MMF-om da nam unaprijed isplati sva potrebna sredstva kako bismo osigurali usklađenost s financijskim programom za iduću godinu.

Ova odluka trebala bi ukloniti sve nesigurnosti. Tijekom prošlog tjedna vidjeli smo izražavanje novog nepovjerenja investitora na financijskim tržištima, posebice vezano za naš financijski kapacitet u 2019. godini", rekao je Macri na televiziji u srijedu. Direktorica MMF-a Christine Lagarde odgovorila je u priopćenju da će dužnosnici tog međunarodnog zajmodavca "preispitati faze tog financijskog programa". Dodala je da "nepovoljni uvjeti međunarodnog tržišta" nisu bili u "potpunosti predviđeni" kad su MMF i Argentina postigli sporazum u lipnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close