Argentini ponuđeno četiri puta više novca

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2016. u 22:00
Predsjednik Mauricio Macri/REUTERS

Povratak na financijska tržišta nakon 15 godina.

Argentina se vratila na međunarodna financijska tržišta, primivši nekoliko puta veće ponude investitora za državne obveznice uoči prve prodaje duga u 15 godina. Treće po veličini gospodarstvo Latinske Amerike okončat će financijsku izolaciju zaduživanjem na svjetskim tržištima prvi puta od 2001. kada je objavilo da ne može servisirati svoje financijske obveze.

"Počeli smo dobivati ponude. Ukupni iznos bit će nam poznat tokom utorka", kazao je za AFP izvor u ministarstvu financija, koji je želio ostati anoniman. Prema navodima BBC-a, investitori su ponudili 65 milijardi dolara dok Argentina traži najviše 15 milijardi dolara. Dug dospijeva između tri i 30 godina, ovisno o vrsti obveznice, a Argentina će plaćati godišnju kamatu po stopi između 6,4 i osam posto. Konačni, službeni detalji zaduženja očekivali su se u utorak.

"Argentina se vratila" na tržišta, konstatirao je u Washingtonu uoči početka prodaje obveznica ministar financija Alfonso Prat-Gay. argentinski predsjednik Mauricio Macri proglasio je taj povratak velikom pobjedom. Nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti ukinuo je kontrolu tečaja i povisio cijene komunalnih usluga, potaknuvši val ljutitih prosvjeda građana koji upozoravaju da se njihova kupovna moć smanjuje. U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) ocijenili su prodaju obveznica "značajnim pozitivnim pomakom". 

Komentirajte prvi

New Report

Close