Analitičari optimistični, očekuju rast dionice Adrisa na 617 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. kolovoz 2015. u 12:19
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Analitičari Erste banke potvrdili su preporuku ‘kupiti’ za dionice Adris grupe te povisili njihovu ciljanu cijenu i to na 617 kuna za redovne, odnosno na 550 kuna za povlaštene dionice.

Analitičari Erste banke potvrdili su preporuku 'kupiti' za dionice Adris grupe te povisili njihovu ciljanu cijenu i to na 617 kuna za redovne, odnosno na 550 kuna za povlaštene dionice.

Najveći poticaj rastu ciljane cijene došao je od prodaje duhanskog i maloprodajnog dijela poslovanja British American Tobacco-u, i to po cijeni znatno višoj od očekivane, te od višeg vrednovanja preostalih tvrtki u grupi uslijed dobrih rezultata i pozitivnih izgleda za buduće poslovanje, navodi se u analizi, čiji je autor stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci Anto Augustinović.

"Prodajom duhanskog i maloprodajnog dijela poslovanja Adris grupa će dobiti značajnu injekciju gotovine, u iznosu oko 3,8 milijardi kuna, te tako još više osnažiti svoju neto gotovinsku poziciju, što je stavlja u odličnu poziciju za daljnje povećanje vrijednosti svojim dioničarima", navodi se u analizi objavljeno u četvrtak.

U takvim okolnostima nameće se ključno pitanje što će Adris grupa učiniti s takvom financijskom pozicijom, a Erste analitičari očekuju da će odgovor(i) na to pitanje biti najvažniji pokretač cijene dionice na burzi u nadolazećem razdoblju.

U analizi se navodi kako je menadžment Adrisa na srpanjskog glavnoj skupštini dao naznake o načinu korištenja novca. Dio će biti usmjeren na ostvarivanje novog rasta u preostalim biznisima kroz financiranje njihovih kapitalnih ulaganja, a dio novca bi mogao biti uložen u eksterno širenje kroz eventualne akvizicije, za koje u Adrisu izražavaju jasne ambicije, prvenstveno u osiguranju i turizmu.

Osim u rast poslovanja, Adris će dio vrijednosti vratiti dioničarima kroz promjenu politike isplate dividendi, odnosno povećanjem redovne i isplatom izvanredne dividende, te kroz otkup vlastitih dionica na tržištu, što u Erste-u ocjenjuju vrlo dobrim za privlačnost dionica.

Osim značajnog priljeva gotovine, prodaja duhanskog i maloprodajnog poslovanja označava i novi veliki korak u restrukturiranju portfelja Adris grupe, budući da duhanski biznis, opterećen brojnim negativnim trendovima, više neće biti dio grupe, a tvrtke koje su ostale u portfelju imaju dobre rezultate i pozitivne izglede za buduće poslovanje, stoji u analizi.

To se prije svih odnosi na Cromaris, od kojeg se očekuje nastavak snažnog rasta prodaje te iskorak u profitabilnosti, te Maistru, koja ima vrlo dobru turističku sezonu, a najavljenim investicijama će poboljšati uvjete i za rast u dugom roku.

Također, mjere restrukturiranja koje su poduzete u Croatia osiguranju su počele davati prve rezultate kroz zaustavljanje negativnih trendova po pitanju tržišnog udjela u Hrvatskoj te ostvarivanje neto dobiti u prvom polugodištu kao rezultat optimizacije troškova, kaže se u analizi.

"Poslovni rezultati Adris grupe u 2015. godini bit će određeni izlaskom duhanskog i maloprodajnog poslovanja iz konsolidacije u drugom polugodištu, dok će se rezultati CO konsolidirati po prvi put na cjelogodišnjoj razini. Zbog toga međugodišnje usporedbe financijskih izvješća u slijedeće dvije godine neće davati pravu sliku ostvarenih rezultata", stoji u Erste analizi.

Ipak, u dugom roku, Erste analitičari očekuju povećanje konsolidiranih prihoda i operativne dobiti Adrisa na krilima rasta u sva tri osnovna biznisa (osiguranje, turizam, prehrana), dok snažna gotovinska pozicija pruža prilike i za dodatni rast kroz eventualne akvizicije.

Zbog svega navedenog, Erste analitičari smatraju "da su dionice Adrisa, unatoč rastu zadnjih mjeseci, i dalje podcijenjene te da predstavljaju dobru investicijsku priliku u dugom roku".

Komentari (7)
Pogledajte sve


Iskustvo sa ovakvim plačenim reklamama govori da slijedi pad.

Kako smo samo pogodili da ce pasti ???
Fakat treba nekome poslati muriju na vrat!

ERSTE BANKA ima tužbu na sudu, jer su procurilli podaci o partneru….
Ovo navlačenje na više cijenu – dok se netko iskrcava – je isto tako za KAZNENU PRIJAVU.
/ novinar koji to piše – isto tako je odgovoran /.

Kad ćete se naučiti pameti ?

bjezanija glavom bez obzira,,erste izlazi van

Iskustvo sa ovakvim plačenim reklamama govori da slijedi pad.

New Report

Close