AmExu pali prihodi i dobit, u Hrvatskoj rezultati stabilni

Autor: Tomislav Pili , 23. srpanj 2015. u 22:01
Slabost prihoda posljedica je prekida nekoliko 'co-brand' ugovora/REUTERS

Promet hrvatskih korisnika u prvom je polugodištu nepromijenjen, a broj transakcija je rastao 4,3 posto.

American Express, najveća svjetska kartičarska kuća, ostvarila je u drugom tromjesečju pad prihoda za četiri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 8,3 milijardi dolara, što je ponajviše posljedica visokog tečaja dolara.

Prema poslovnom izvješću, prihodi AmExa u SAD-u porasli su šest posto, na 4,7 milijardi dolara. Međutim, prihodi s tržišta izvan SAD-a pali su za 9,6 posto zbog visokog tečaja dolara uslijed čega kopne inozemni prihodi i ostalih američkih multinacionalnih kompanija. Čista dobit AmExa iznosila je u proteklom tromjesečju 1,44 milijarde dolara, što je pet posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje. No, taj je podatak bolji od očekivanja analitičara jer je kompanija znatno smanjila troškove poslovanja.

 

1,4mlrd.

dolara iznosila je dobit American Expressa, pet posto manje nego lani

Slabost prihoda posljedica je, također, prekida nekoliko "co-brand" ugovora, koje izdavatelji kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima – ponajviše trgovačkim lancima i zrakoplovnim kompanijama – o prodaji putem njihovih kartica. Tako će idućega ožujka završiti ekskluzivni ugovor AmExa s Costcom u SAD-u, po kojemu je drugi po veličini američki trgovački lanac primao samo AmExove kartice, što će, kako je nedavno poručio AmEx, izvršiti pritisak na njegovu dobit u iduće dvije godine.

AmEx je, također, nedavno prekinuo ugovor s JetBlue Airwaysom. U PBZ Cardu, izdavatelju American Express kartica na hrvatskom tržištu, tvrde kako u prvih šest ovogodišnjih mjeseci bilježe nastavak trenda stabilnog poslovanja po portfelju tih kartica.

"Tako je u prvoj polovici ove godine PBZ Card imao oko 500.000 aktivnih American Express kartica, zabilježivši, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, blagi rast broja kartica od 0,7 posto. Nadalje, ukupan promet korisnika ostao je nepromijenjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupan broj transakcija korisnika porastao za 4,3 posto", kažu iz PBZ Carda. Dodaju i da su American Express korisnici ukupno u prvom polugodištu napravili oko 24 milijuna transakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close