Amerikanci duguju 12,8 bilijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2017. u 22:00
Loši krediti na 4,8 posto/FOTOLIA

Zaduženost kućanstava je danas 14 posto viša nego u osvit financijske krize.

Zaduženost Amerikanaca u drugom ovogodišnjem tromjesečju dosegnula je rekordnu razinu i to zahvaljujući umjerenom rastu hipotekarnih i kredita za automobile te dugu po kreditnim karticama.

Ukupno su američka kućanstva su drugom ovogodišnjem tromjesečju imala 12,84 bilijuna dolara duga, što je za 552 milijardi dolara više nego godinu ranije, podaci su njujorške podružnice Feda.

Od toga je 4,8 posto loših kredita, isto kao i u prethodnom tromjesečju. Ipak, na oprez poziva podatak da se pogoršala naplativost duga po kreditnim karticama. Lakši pristup kreditima omogućio je Amerikancima s nižim kreditnim rejtingom pristup kreditnim karticama, kaže Andrew Haughwouth iz Feda. "Trenutno stanje nenaplativosti duga po kreditnim karticama moglo bi biti rani pokazatelj budućih trendova, pa ćemo ga pažljivo pratiti", izjavio je.

Ukupna zaduženost američkih kućanstava sad je otprilike 14 posto iznad one zabilježene prije financijske krize od 2007. do 2009. i dubokom recesijom, kada je prekinut 63-godišnji trend rasta zaduženosti. U drugom tromjesečju hipotekarni zajmovi u SAD-u plasirani su u vrijednosti 8,69 bilijuna dolara, odnosno 329 milijardi dolara više nego lani. Studentski krediti vrijedili su 1,34 bilijuna dolara ili 85 milijardi više, a zajmova za automobile 1,19 bilijuna dolara ili 55 milijardi više.

Komentirajte prvi

New Report

Close