Američki dolar slabi, no samo privremeno

Autor: Admiral Markets , 20. travanj 2015. u 12:42
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Tijekom prošlog tjedna na većini financijskih tržišta došlo je do korekcije.

Tijekom prošlog tjedna na većini financijskih tržišta došlo je do korekcije. Američki dolar je slabio u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta. U odnosu na euro oslabio je približno 2%, a tečaj EUR/USD u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.0770, što je i dalje značajno ispod razine od 1,2000 na kojoj je bio početkom godine.

Uzrok jačanja eura i ostalih valuta u odnosu na američki dolar je najvjerojatnije stav sve većeg broja ekonomista i investitora na financijskim tržištima da ubrizgavanje novca u financijski sustav od strane Europske centralne banke donosi rezultat, radi čega se dio investitora odlučuje na kupnju eura. Stopa gospodarskog rasta stabilno raste već mjesecima, a indeksi poslovnog povjerenja su na najvišim razinama još od 2007. godine.

Europske dionice, koje su zadnjih mjeseci neprestano rasle, iz istog razloga su u prošlom tjednu padale. Dio investitora odlučio se na prodaju dionica jer smatra da bi eventualni raniji završetak programa ubrizgavanja novca u financijskih sustav od strane ECB-a smanjio količinu novca koja se slijeva na dioničko tržište što bi smanjilo porast cijena u budućnosti. Francuski indeks CAC40 u tijeku prošlog tjedna pao je 2,20%, a njemački indeks DAX čak 5,80%.

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta događaja koji bi mogli imati kratkotrajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima, no oni vjerojatno neće dovesti do promjene dugoročnih trendova. Događaji na koje treba obratiti pažnju u ovom tjednu su objava podataka o poslovnom povjerenju u Njemačkoj i konferencija za medije koju će održati centralna banka Australije. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored objava pogledati je moguće na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je jačanje eura u odnosu na američki dolar privremeno, jer će Europska centralna banka nastaviti ubrizgavati novac u financijski sustav zbog čega će kamatne stope i dalje ostati rekordno niske, dok će američka centralna banka u roku od nekoliko mjeseci početi podizati kamatne stope, što će uzrokovati još jedan val prebacivanja kapitala iz eura u američki dolar, te zbog toga i jačanje američke valute. Vrlo je lako moguće da će u idućih godinu dana dolar barem na kratko postati jači od eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close