Američke banke u panici, od Bijele kuće traže zaštitu protiv iranskih hakera

Autor: Marina Biluš , 18. siječanj 2013. u 18:50
Nemoćni u borbi protiv najmasovnijih cyber napada, bankari održali niz sastanaka u Washingtonu

Dio dužnosnika i bankara zalaže se za oštru reakciju, dok drugi strahuju od osvete i žešćih napada s nesagledivim posljedicama.

Unatoč milijardama dolara koje izdvajaju za unapređivanje svoje  sigurnosti, čini se da su američke banke bespomoćne kad je u pitanju posljednja serija hakerskih napada, najmasovnijih ikad, kojoj su neprestano izložene još od lanjske jeseni. Nakon uzalud potrošenih milijuna koji nisu bili dovoljni da "pokrpaju" sve rupe u sigurnosnim sustavima, vodeći bankari u Sjedinjenim Američkim Državama od vrha vlasti zatražili su da ih zaštiti od ataka za koje Bijela kuća neformalno optužuje Iransku vladu. Kako smo već pisali, istražitelji i političari najmoćnije zemlje svijeta uvjereni su da im se Iranci time svete za ekonomske sankcije, ali i za internetske napade kojima su i sami izloženi, a za koje optužuju Ameriku. Prema onome što su novinarima The Wall Street Journala ispričali stručnjaci za sigurnosna pitanja, poziv u pomoć  odaslan s adresa američkih kreditora dovoljan je dokaz njihove panike. Stvari su, vele, očito izmakle njihovoj kontroli. "Financijski sektor je oduvijek bio izuzetno sofisticiran i organiziran kad je riječ o pitanjima sigurnosti. Zato, kada se oni odluče od vladajućih zatražiti zaštitu, postaje jasno koliko je situacija zapravo ozbiljna", komentirao je tom listu Kiersten Todt Coon, sigurnosna stručnjakinja koja je nekad radila za američki Senat, a sada vodi Liberty Group Ventures, kompaniju specijaliziranu za upravljanje rizicima.

Vremena ima?
Navodno je serija kriznih  sastanaka s bankarima počela još u prosincu, a za stolom sjede predstavnici Bijele kuće, FBI-a, Odjela za sigurnost, Nacionalne sigurnosne agencije i Ministarstva financija. Sad je glavno pitanje treba li krenuti u odmazdu prema Iranu? Dio dužnosnika koji sudjeluju u razgovorima zalaže se za oštru reakciju i progon hakera, dok drugi strahuju od osvete. Uvjereni su da bi ofenziva dodatno ražestila cyber napadače i to s nepredvidljivim posljedicama. Ta "miroljubivija" struja vjeruje da SAD ima sasvim dovoljno vremena za osmišljavanje učinkovite reakcije, argumentiraju to činjenicom da napadi na banke nisu eskalirali, podaci kreditora se ne kradu i njima se zasad ne manipulira, već hakeri i dalje "samo" ruše internetske sustave i remete pristup online uslugama.  Zasad su sve opcije još na stolu, doznaje WSJ od neimenovanog dužnosnika Bijele kuće koji je sudjelovao na sastancima s bankarima.  Ipak, neki vodeći bankari navodno inzistiraju da vlada odmah blokira napade ili "sruši" računalnu mrežu kojom se hakeri služe u probojima u internetske sustave kreditora. Drugi bi ipak radije vidjeli reakciju koja bi se odvijala diplomatskim kanalima.

'Amerikanci su zli'
A diplomatski izvori već se koriste, ali od strane Teherana. Iranska vlada požalila se UN-u na lažne američke optužbe: "One su zlobne i netočne, a cilj im je demonizirati našu zemlju i stvoriti izliku za  daljnje akcije protiv Irana."

Lastavice protiv slonova

Simbolika iz Kurana

U priči o najmasovnijem cyber napadu na američke financijske institucije pojavio se i jedan živopisan kuriozitet. Skupina koja tvrdi da je odgovorna za zbrku, koja traje još od lanjskog rujna, operaciju naziva Ababil. Time su zapravo "iskopirali" motiv priče iz Kurana koja govori o trenutku kada je Alah poslao jato lastavica da poraze vojsku slonova poslanu na Meku i tako obrane taj sveti grad.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Slažem se sa korisnikom Bushmen, uvijek je tako bilo…mali isprovocira sukob kojeg veliki nije htio ali je prisiljen reagirati [emo_smijeh].
Prije ili kasnije priča će eskalirati sa ratom koji god razlog da bio.
Bankari se bune zato što im online poslovanje nosi značajan prihod.
Svaka minuta u kojoj njihovi online sustavi nisu operativni im donosi milijune $ gubitaka.

Ovo zvuči kao priprema terena na napad. Ne zaboravite da je kongres nedavno usvoji zakon koji cyber napade smatra ratom, te omogučuje vojni odgovor na isti…. [emo_ljut]

NArod kaže da sto si sijao to i zanjes ….

Naprijed hakeri!!!!!!! Ovaj vid osvete je milijun puta humaniji od onog što su vama ameri radili! Za ovo vas neče ni Alah niti Bog kazniti!

New Report

Close