Američka središnja banka još jednom najavila pad cijena dionica?

Autor: Tomislav Pili , 06. travanj 2017. u 22:00
Od šest slučajeva osvrta Feda, pad dionica zbio se četiri puta/REUTERS

Dužnosnici Feda smatraju da su cijene dionica previsoke, a od 1996. do 2015. godine šest puta su se osvrnuli na stanje na tržištu kapitala.

Američki investitori ne obaziru se pretjerano na ocjenu središnje banke Fed da su dionice postale preskupe, ako je suditi po kretanju tamošnjih burzovnih indeksa.

U prijepodnevnom dijelu trgovanja u četvrtak Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq bili su u plusu oko 0,15 posto. Međutim, upozorenje Feda trebalo bi shvatiti ozbiljnije, ako je suditi po prijašnjim iskustvima. Dužnosnici Feda istaknuli su kako su neka mjerila vrednovanja, poput odnosa cijene i zarade, porasla iznad povijesnih prosjeka, stoji u zapisniku s prošle sjednice objavljenom u srijedu.

Prema izračunu CNBC-a, Fed se od 1996. do sada šest puta osvrnuo na stanje na dioničkom tržištu. U četiri slučaja godinu nakon toga S&P 500 našao se na nižoj razini. Zanimljivo je kako Fedovi osvrta nisu uvijek dolazili na kraju "bikovskog" razdoblja na tržištu. Štoviše, osvrti Feda često su dolazili uoči dugih razdoblja pauze u uzlaznom trendu.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close