Allianz predvodi kratku listu društava s rastom premije

Autor: Božica Babić , 12. prosinac 2013. u 22:01
Boris Galić, čelnik Allianza može biti zadovoljan/Slavko Midžor/PIXSELL

Životna osiguranja nastavljaju rast te svojom premijom cijelu industriju osiguranja vuku u pozitivan rezultat.

Industrija osiguranja aktualnu godinu privodi kraju bez velikih iznenađenja.

Prema preliminarnim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje premija ugovorena na životnim osiguranjima ponovno vuče cijelu grupaciju u pozitivan rezultat. Naime, za prvih 11 mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2012. premija na životnim osiguranjima veća je za 87 milijuna kuna (4,1%) te je iznosila 2,24 milijarde kuna. Istodobno je na neživotnim osiguranjima ugovoreno šest milijardi i pet milijuna kuna premije ili, 41 milijun kuna manje naspram lani pa je kroz ove obje kategorije sveukupna premija na kraju studenoga dosegnula 8,25 milijarda kuna.

 

2,24milijarde

kuna iznosila je premija na životnim osiguranjima

To je u konačnici na razini cijele grupacije donijelo skromni rast od svega 0,6 posto.   Allianz je i za studeni u međugodišnjem razdoblju zabilježio najbolji učinak, povećao je premiju za 82 milijuna kuna. Slijede Uniqa sa 51 milijun kuna većom premijom te Erste sa 35 i Croatia zdravstveno čija je premija rasla 31 milijun kuna. Iako se radi o manjem broju milijuna zapažen rezultat ima i Wustenrot životno osiguranje gdje su kroz godinu dana premiju uvećali sa pet na 14 milijuna kuna. S druge strane negativni trendovi najvidljiviji su kod Sunce osiguranja gdje je premija u godinu dana pala sa 135 na 111 milijuna kuna, Cardif se spustio sa 71 na 49 milijuna dok je kod društva Ergo životno osiguranje premija manja za šest milijuna kuna, pa je iznosila 14 milijuna.

U strukturi ukupne premije obvezna osiguranja od autoodgovornosti ne samo da i dalje s premijom čvrsto drže vrh ljestvice nego bilježe i rast. Premija je u godinu dana rasla 33 milijuna kuna (1,2%), na 2,77 milijarda kuna. Na zdravstvenim osiguranjima ukupna premija rasla je 5,5 posto, odnosno 12 milijuna kuna te je po obračunu za studeni iznosila 231 milijun kuna. S obziromm na rezultat Croatia zdravstvenog izlazi da su ostala društva imala pad premije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close