Allianz: Kad netko padne na zaleđenim stepenicama, dolazi do spora – tko je kriv?

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2013. u 11:54
Photo: Boris Scitar/Vecernji list

"Snijeg i niske temperature u posljednjih nekoliko dana uzrokovali su brojne probleme građanima Hrvatske – od nesretnih padova i lomova na ledu do štete na imovini koju su uzrokovale velike količine snijega. Kako bi lakše prevladali posljedice takvih neželjenih događanja građani posljednjih dana upućuju niz poziva u Allianz, koji bilježi pojačan interes za policama osiguranja privatne imovine i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja", tvrde iz Allianza.

Evo i nekoliko zanimljivosti koje Allianz navodi u priopćenju za medije:

Prema izračunu stručnjaka svega dvadeset centimetara snijega na krovu kuće teži oko dvije tone – što je jednako težini slona. Ako gust snijeg pada bez prestanka samo jednu noć, snijeg koji će se nakupiti na krovu može predstavljati akutan rizik po stabilnost vašeg krova. Kako se krov ne bi urušio, snijeg je potrebno očistiti. „Vlasnici privatnih kuća ili poslovnih prostora koji žele sami očistiti snijeg sa svojih krovova moraju poduzeti sve sigurnosne mjere“, savjetuju u Allianzu. Posebno treba paziti na krovne prozore, koji su često skriveni pod gomilom snijega, a postoji i opasnost da biste se mogli okliznuti dok ste na krovu.

Štete ovih dana nastaju i na vozilima zbog neodgovornih vlasnika zgrada koji nisu očistili krov, napominju također iz Allianza. Takve štete, nastale na autu na koji padne snijeg s krova zgrade, u pravilu uvijek snosi vlasnik, odnosno vlasnici zgrade. Oštećeni vlasnik namiruje se od vlasnika zgrade bilo putem police ili na neki drugi način. Najbolja opcija je ako vlasnik vozila ima kasko jer će tako najbrže popraviti svoje vozilo, a onda će se osiguranje naknadno namiriti od vlasnika zgrade – poručuju.

Štete uzrokovane smrzavanjem – čuvajte se napuklih cijevi

Niske temperature zimi mogu uzrokovati pucanje cijevi. Ako kuću ili poslovni prostor planirate duže vrijeme ostaviti bez nadzora, mudro je prvo provjeriti dotok goriva kojeg koristi sustav grijanja. Pumpe sustava grijanja moraju stalno raditi kako bi voda mogla kružiti u sustavu. U protivnom bi moglo doći do pucanja cijevi, kažu iz Allianza.

Ako su vam se cijevi već smrznule, iz Allianza vam savjetuju sljedeće:

• Prije nego što počnete odmrzavati cijevi zatvorite dotok vode.
• Cijevi odmrznite uz pomoć vruće vode i ručnika, samoljepljivih grijača i sušila za kosu.
• Kad cijevi budete ponovo stavljali u funkciju, polako otvorite glavnu slavinu kako biste na osnovu fluktuacija vodomjera mogli otkriti eventualna puknuća cijevi.
• Nipošto za odmrzavanje cijevi ne koristite infracrvene radijatore, industrijske fenove ni otvoreni plamen (svijeće, letlampe i plamenike za zavarivanje).
• Ako ste u nedoumici, obavezno pozovite stručnjaka.

Uz mjere opreza kojima se građani mogu zaštiti ako se neželjene posljedice ipak dogode u prevladavanju problema pomaže i osiguranje, poručuju iz Allianza. 

Lopatom do sigurnosti

Kad netko padne na zaleđenim stepenicama ili se dogodi da su prolazi zakrčeni snijegom, često dolazi do sporova. Obično se postavlja pitanje tko je trebao očistiti snijeg ili led, kažu iz Allianza. Svaka zajednica ima svoje pravilnike kojima se regulira ovo pitanje i vlasnici privatnih kuća i posjeda trebali bi se pobrinuti da se s njima upoznaju. „Vlasnik privatne kuće ili podstanar se treba unaprijed raspitati o svojim obvezama oko čišćenja snijega“, objašnjavaju u Allianzu. "Zakonom je obično vrlo jasno definirano gdje se snijeg treba čistiti i koliko često." Ako se netko ozlijedi jer snijeg nije bio očišćen u dovoljnoj mjeri, osoba koja je bila zadužena za njegovo čišćenje može se suočiti s brojnim potencijalno skupim tužbama. To uključuje troškove liječenja, gubitak zarade, odštetu za bol i patnju, čak i doživotne mirovine, administrativne kazne i tako dalje. Osiguravajuće društvo će provjeriti je li vlasnik postupao kako treba ili ne.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close