Alibaba izgubio 25 milijardi dolara

Autor: Tomislav Oharek , 01. veljača 2015. u 22:00
Jack Ma, osnivač Alibabe/REUTERS

Tromjesečni rast prihoda od 40 posto razočarao ulagače.

Cijena dionice Alibaba Group pala je prošlog četvrtka gotovo 9 posto, čime je izbrisano više od 25 milijardi dolara tržišne vrijednosti, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati te kineske kompanije za e-trgovanje.

Prihodi najveće svjetske kompanije za e-trgovanje iznosili su u posljednjem lanjskom tromjesečju 4,22 milijarde dolara, što je 40 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije, ali manje od procjena analitičara od 4,45 milijardi. Dobit Alibabe pala je, pak, 28 posto. Zbog toga je cijena dionice te tvrtke u četvrtak u jednom trenutku potonula gotovo 10 posto, što je njezin najveći dnevni pad otkako je prije četiri mjeseca ta kompanija provela rekordnu inicijalnu ponudu dionica u svijetu vrijednu 25 milijardi dolara.

Jack Ma, koji je Alibabu osnovao prije 15 godine u iznajmljenom jednosobnom stanu i prilikom javne ponude dionica tvrtke preko noći postao najbogatiji Kinez, izgubio je pak 1,4 milijarde dolara. "Ulagače je razočarao nedovoljan rast prihoda. Kada je Alibaba nedavno poručio da će se širiti i investirati, ulagači su očekivali snažan rast prihoda, no oni nisu porasli kao što se očekivalo", kaže Tian Hou, analitičar u tvrtki TH Capital. Zanimljivo je što je bruto trgovački obujam ili zbroj svih Alibabinih online trgovačkih transakcija, porastao je u proteklom tromjesečju 49 posto, na 127 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close