Akvizicije bankama postale kamen oko vrata

Autor: Milan Lazarević , 27. siječanj 2009. u 22:00

Preplaćene akvizicije mogle bi opteretiti račune dobiti i gubitka bankovnih grupa koje su vlasnice banaka u srednjoj i istočnoj Europi

Akvizicije banaka u srednjoj i istočnoj Europi, koje su dale snažan poticaj cijenama dionica bankarskih grupa – kupaca (UniCredit, Raiffeisen, Erste…), postaju polako kamen oko vrata matičnim bankama, upozoravaju analitičari iz banke Sal. Oppenheim. Bankama, kojima se znatan dio aktive nalazi u regiji srednje i istočne Europe, zbog slabljenja lokalnih valuta prijete velike teškoće s precijenjenim vrijednostima regionalnih akvizicija.

Skup goodwill
Tečajni gubici vodit će postupnom snižavanju vrijednosti tzv. goodwilla, to jest razlici između plaćene cijene za pojedine akvizicije i njihove stvarne računovodstvene vrijednosti. Raiffeisen banci na primjer, prema analitičarima ove kompanije, prijeti mogući otpis od čak 813 milijuna eura (češka eBanka – 75,6 milijuna, ukrajinska Aval Bank – 416 milijuna, ruska Impexbank – 313 milijuna). Otpisivanje te vrijednosti bi za Raiffeisen značilo neminovno smanjenje dobiti u prošloj godini za 50 posto, pokazuje računica analitičara iz Sal. Oppenheima. U Erste banci goodwill čini čak 5,7 milijardi eura (2,6 milijardi iz akvizicija u Rumunjskoj, 543 milijuna iz Češke, 313 milijuna iz Mađarske…). Najveći pritisak čini precijenjena akvizicija rumunjske banke BCR u kojoj je u privatizaciji 2006. kupljen udio od 62 posto za 3,75 milijardi eura. Vrijednost cijele te banke, koja ima otprilike trećinu aktive Česke sporitelne (koja je također u vlasništvu Erste banke), ocijenjena je na oko šest milijardi eura, dok je vrijednost stopostotnog udjela u ČS procijenjena na šest puta manji iznos.

Erste i Raiffeisen
Tržišna kapitalizacija ČS (udio Erste je 98 posto) sada je veća od vrijednosti Erste banke. Dioničarima se strategija ekspanzije sviđala i svesrdno su je podržavali pa je Erste banka između 1997. i 2007. povisila svoju tržišnu kapitalizaciju sa dvije na 20 milijardi eura. Andreas Treichl, predsjednik Uprave, u proljeće 2007. euforično je obećavao da će Erste 2012. godine vrijediti cijelih 60 milijardi eura. Još snažniji pad je doživjela grupa Raiffeisen. Njezina tržišna kapitalizaciju se kreće oko dvije milijarde eura, a lani u svibnju je to bilo 17 milijardi. Tržišna kapitalizacija UniCredita je pala u odnosu na prošlu godinu za 80 posto, ali je i dalje na respektabilnih 15 milijardi eura.

izdvojeno

Vrijednosti vlasničkih udjela
Kretanja na burzama dovela su ovih dana do neobične situacije. Tržišna kapitalizacija Česke sporitelne (ČS, druga ili treća najveća banka u Češkoj) veća je nego banke vlasnice Erste banke. ČS ima oko 152 milijuna dionica, koje vrijede 650 kruna po komadu tako da je njezina tržišna kapitalizacija gotovo 99 milijardi čeških kruna, tj. po aktualnom tečaju oko 3,6 milijardi eura. Erste banka sa svojih 317 milijuna dionica, koje vrijede po komadu nešto više od 10 eura, ima kapitalizaciju od 3,2 milijarde eura. Erste banka u Českoj sporitelnoj drži vlasnički udio od 98 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close