Ako Trump počne voditi, prodajte dionice, kupite zlato

Autor: Tomislav Pili , 21. rujan 2016. u 14:12
Analitičari se najviše pribojavaju utjecaja protekcionističke politike Donalda Trumpa/REUTERS

Ako šanse republikanskog kandidata porastu na 85 posto, doći će do jačanja dolara i rasta prinosa na obveznice.

U slučaju da financijska tržišta počnu procjenjivati kako postoji  realna mogućnost da Donald Trump ipak postane američki predsjednik, Citigroup savjetuje investitorima bijeg u zlato. Posljednje predizborne ankete pokazuju da se vodstvo demokratske kandidatkinje Hillary Clinton smanjuje u odnosu na republikanskog rivala, objavili su analitičari Citigroupa, a prenosi CNBC.

 

40posto

šansi za osvajanje izbora trenutno tržište daje Trumpu

Prema njihovu mišljenju, Clinton sada ima 60 posto šanse da postane nova stanarka Bijele kuće nasuprot prijašnjih 65 posto. Istovremeno, Trump ima 40 posto šansi. Međutim, u slučaju da financijsko tržište počne procjenjivati Trumpove šanse na izborima u studenom na 85 posto, Citigroup ima nekoliko savjeta za investitore. Prije svega, banka očekuje da će to dovesti do jačanja dolara, posebno prema valutama rastućih država. K tome, predviđaju i rast prinosa na 10-godišnje i 30-godišnje američke državne obveznice. Podsjetimo, prinosi se kreću u suprotnom smjeru od cijena obveznica.

Počet će rasti i razlika u prinosu između državnih i korporativnih obveznica zbog straha ulagača od smanjenja globalne trgovine zbog Trumpove protekcionističke politike i rizika od pada SAD-a u recesiju. Iz tog će razloga pasti cijene dionica na globalnim burzama, a posebno će stradati dionice rastućih država uslijed već rečenog jačanja dolara. S druge strane, počet će rasti cijena zlata, i to od sadašnjih 1315 dolara za uncu vjerojatno  sve do 1400 dolara, procjenjuju u Citiju. Analitičari smatraju kako za sada tržište nije pretjerano uračunalo mogućnost Trumpove pobjede 8. studenog. "Tržišta su samo djelomično uračunala mogućnost pobjede Donalda Trumpa na izborima što se najjasnije očituje u oštrom jačanju američkog dolara prema meksičkom pesu", navodi se u analizi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close