Ako je uvjet za kredit, trošak police ulazi u EKS

Autor: Tin Bašić , 10. ožujak 2013. u 22:00
Hrvatska narodna banka/PIXSELL

Potrošač mora biti jasno informiran putem reprezentativnog primjera i prije sklapanja ugovora.

U slučaju da je polica osiguranja otplate kredita (takozvana CPI polica) uvjet da bi se dobio zajam, a većinom je riječ o stambenim kreditima, njezin trošak mora ući u izračun efektivne kamatne stope.

Ako banka ne zahtjeva od klijenta uzimanje ovakve policu, njezin trošak ne smije ući u izračun efektivne kamatne stope (EKS), kaže Hrvatska narodna banka. "Osnovna namjena izračuna efektivne kamatne stope jest pružanje informacije potrošaču o ukupnim troškovima kredita, koji uključuju kamate, naknade i druge iznose koje potrošač mora platiti u vezi s ugovorom o kreditu te koji su poznati vjerovniku", stav je Hrvatske narodne banke. Stoga u njezin izračun ulaze i troškovi osiguranja otplate kredita putem polica osiguranja, uz izuzetak polica mješovitog životnog osiguranja (osiguranje života za slučaj smrti i doživljenja), koje u konačnici snosi korisnik kredita i uvjet su za odobravanje kredita.

"U svakom slučaju potrošač mora biti jasno informiran kod oglašavanja putem reprezentativnog primjera te u sklopu informacija prije sklapanja ugovora", upozorava domaći bankarski regulator. Police osiguranja otplate kredita pokrivaju otplatu u slučaju smrti, bolovanja ili otkaza korisnika kredita. Takva se polica može dogovoriti i dobrovoljno, ali tada u većini slučajeva pokriva nenamjenske gotovinske i kredite za kupnju automobila do određenog iznosa. U slučaju otkaza, isplaćuje se iznos anuiteta kredita za svakih 30 dana uzastopne nezaposlenosti, dok će se u slučaju smrti podmiriti cjelokupni iznos kredita. Samo jedna osiguravajuća kuća u Hrvatskoj isključivo se bavi ovakvim policama osiguranja. Riječ je o Cardif osiguranju. No i ostale osiguravajuće kuće u svojoj su se ponudi, u suradnji s bankama, odlučile na ove police.

Komentirajte prvi

New Report

Close