Ako Britanija izađe iz EU, strane banke sele se u Irsku

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2014. u 17:13
Reuters

Dio banaka mogao bi otići u Frankfurt.

New York Neke od najvećih američkih banaka već su zgotovile preliminirane planove o preseljenju svojih londonskih podružnica u slučaju da Velika Britanija odluči istupiti iz Europske unije.

Prema navodima Financial Timesa, upućeni izvori bliski bankama Morgan Stanley, Bank of America te Citigroup tvrde da su planovi o odlasku iz Citya još u vrlo ranoj fazi.Međutim, sama činjenica da se krenulo u njihovu izradu odražava zabrinutost "vukova s Wall Streeta" da će uvođenje bankovne unije unutar eurozone izolirati Britaniju, a nije nemoguće ni da jedna od najeuroskeptičnijih članica EU istupi iz članstva.

Podsjetimo, britanski premijer David Cameron obećao je raspisati referendum o britanskom članstvu u EU ako njegovi konzervativci osvoje izbore u svibnju sljedeće godine.U Velikoj Britaniji trenutno posluje 250 inozemnih banaka. Iako u slučaju izlaska Britanije iz EU neki analitičari vide Frankfurt i Pariz kao novo sjedište velikih inozemnih banaka, na strani Irske su niski porezi, englesko govorno područje, anglosaksonski pravni sustav te članstvo u eurozoni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close