AIG se rješava i cjelokupnog poslovanja u Aziji

Autor: Tin Bašić , 17. prosinac 2012. u 22:00
Prodaju 13,7 posto udjela u AIA Groupu

Američki je osiguravatelj prisiljen prodavati udjele kako bi ministarstvu financija i vratio novac koji je dobio 2008. za spas od bankrota.

Američka osiguravajuća kuća AIG kreće s prodajom preostalog udjela u azijskom osiguravatelju AIA Groupu, a pretpostavlja se da bi ta prodaja na kraju mogla biti vrijedna 6,4 milijarde dolara.

To bi ujedno trebala biti druga po veličini blok transakcija u Aziji od kada postoji tamošnje tržište kapitala. Veća je bila jedino Vodafoneova prodaja China Mobilea za 6,6 milijardi dolara prije dvije godine. AIG prodaje 13,69-postotni udio u kompaniji, a riječ je o 1,65 milijuna dionica. Raspon cijene bit će od 29,65 do 30,65 hongkonških dolara. Prođe li sve po planu, prodaja tog udjela značit će završetak gotovo stogodišnje ere AIG-a u Aziji.Prve dionice AIA-a američki je osiguravatelj prodao u još ožujku, a od tada je na tim vrijednosnicama zaradio oko šest milijardi dolara.

Američki je osiguravatelj prisiljen prodavati udjele u kompanijama diljem svijeta kako bi ministarstvu financija i vratio novac koji je dobio 2008. godine koji ga je spasio od bankrota. Te je godine AIG dobio 182 milijarde "spasonosnih" dolara budući da je bio prevelik da bi propao. Stoga sva imovina koja nije u službi osnovnog poslovanja je na prodaju. Početkom mjeseca AIG je pristao prodati 90-postotni udio u International Lease Finance Corpu za 4,8 milijardi dolara. Prošloga tjedna je pak objavljeno kako je ministarstvo financija prodalo posljednji udio u AIG-u za 7,6 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close