Agram grupa raste, a Croatia gubi tržište u FBiH

Autor: Milan Šutalo , 25. siječanj 2010. u 22:00

Tri društva u vlasništvu hrvatskih osiguravatelja drže više od trećine tržišta u Federaciji Bosne i Hercegovine, no dok su Euroherc i Bosna sunce osiguranje povećali udjele, Croatia osiguranje izgubilo je dva posto tržišnog udjela

Tržište osiguranja u Federaciji BiH u protekloj je godini, unatoč krizi koja je pogodila i BiH, uspjelo zabilježiti rast od skromnih jedan posto.

Unutar toga tri osiguravajuće kuće u hrvatskom vlasništvu drže čak 35 posto tržišta. Tvrtke u vlasništvu Agram grupe povećale su svoj udio – Euroherc sa 9,5 na 10,8 posto, a Bosna sunce osiguranje sa 13,8 na 14 posto. Istodobno je udio Croatia osiguranja smanjen sa 12,2 na 10,3 posto. Vrijednost tržišta osiguranja u ovom bh. entitetu, prema podacima Federalne agencije za nadzor osiguranja, narasla je sa 335,7 na 338,9 milijuna maraka. Udio neživotnih osiguranja, odnosno osiguranja od autoodgovornosti, iznosi čak 82 posto koliko je iznosio i godinu prije, što govori o nerazvijenosti. Analitičari kažu kako ni ulazak inozemnih osiguravajućih kuća poput Grawe osiguranja, Uniqe i drugih neće pridonijeti razvoju segmenta životnog osiguranja, sve dok se ne promijeni zakonodavstvo, odnosno dok vlasti ne uvedu veći broj obveznih osiguranja, uključujući i različite oblike životnih osiguranja. Pojedinačno najveći udio na tržištu (15,9 posto) i dalje ima Sarajevo osiguranje. Usporede li se, međutim, podaci u duljem razdoblju, primjećuje se kako udio Sarajevo osiguranja rapidno opada. Od 2001. godine udio ove osiguravajuće kuće, u kojoj zaposleni i menadžment drže 54,5, a vlada FBiH 45,5 posto dionica, smanjen je za čak 11 postotaka, sa 27 na 15,9 posto.

Udjeli

I Slovenci uz Hrvate
Uz hrvatske osiguravatelje, po nešto manje od 15 posto tržišta u FBiH drže slovenski Triglav (9,3 posto) i Merkur osiguranje (5,3 posto) te austrijski Uniqa (9,4 posto) i Grawe osiguranje (5,4 posto). Od ostalih, najveći tržišni udio ima VGT Visoko (6,8 posto), dok udjeli 6 ostalih tvrtki (Asa, Camelija, Hercegovina osiguranje, Zovko osiguranje, Lido i Lok) pojedinačno ne prelaze 3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close