Accor više nego udvostručio neto dobit u prvih šest mjeseci

Autor: Romana Dugandžija , 30. kolovoz 2007. u 06:30

Znatno je porasla profitabilnost pa kompanija kreće u reotkup vlastitih dionica vrijednih pola milijarde eura

Druga po veličini hotelska kompanija na svijetu, Accor SA, više je nego udvostručila dobit u prvoj polovici godine zbog prodaje nekretnina i viših prihoda u Europi od luskuznog hotelskog lanca Sofitel. Francuska kompanija u čijem su vlasništvu hoteli Novotel i Ibis ostvarila je neto dobit u iznosu 596 milijuna eura, odnosno 2,66 eura po dionici, u odnosu na prošlogodišnji 241 milijun ili 1,06 eura po dionici. Rezultat je mnogo bolji od očekivanog što pokazuje prognoza osam analitičara anketiranih za Bloomberg koji su predviđali dobit od 237 milijuna eura.

Prodaja nekretnina
Kompanija je objavila i da planira otkupiti vlastite dionice u vrijednosti 500 milijuna eura. “Accor je postigao izvanredne rezultate nadmašujući sva očekivanja”, izjavio je Guillaume Rascoussier, analitičar Oddo Securities u Parizu, dodavši kako je profitabilnost znatno porasla. Otkup dionica je također pozitivno iznenađenje koje nismo očekivali prije prve polovice 2008. godine, dodaje Oddo čija je preporuka za dionicu Accora “kupi”. Dionica je porasla 2,07 eura, odnosno 3,5 posto, te se jučer trgovalo po cijeni od 61,42 eura. Nakon što je Gilles Pellison postao izvršni direktor kompanije u siječnju prošle godine, Accor je prodao nekretnine u Velikoj Britaniji i Njemačkoj i putničku agenciju Go Voyages kako bi se usmjerili na vođenje hotela. Broj gostiju u njihovim hotelima u kontinentalnoj Europi raste i u hotelima Novotel i Mercure koji spadaju u srednju kategoriju hotela kao i u luksuznom lancu hotela Sofitel gdje noćenje u dvokrevetnom apartmanu stoji 1500 eura. Prodaja nekretnina povećala je neto dobit za 311 milijuna eura, dok je prodajom Go Voyages kompanija zaradila 204 milijuna eura. Kasnije ove godine kompanija će finalizirati 173 milijuna eura vrijedna dogovor o prodaji američkog lanca Red Roof Inn. Operativni profit prije oporezivanja porastao je 34 posto na 379 milijuna eura, dok je prognoza analitičara bila 345 milijuna eura. Kompanija očekuje da će operativni profit za cijelu godinu biti između 870 i 890 milijuna eura. Prihodi po sobi porasli su 8,4 posto u srpnju i kolovozu. Ovi rezultati potvrđuju dobar oporavak hotelskog poslovanja u Europi, smatra Clemence Bounaix, analitičar Richelieu Finance iz Pariza. Otkup vlastitih dionica, smatraju analitičari, iako nije jako velik, dovoljno govori o upravi kompanije i njezinoj pouzdanosti u dobre rezultate. U prvoj polovici godine Accor je ostvario 8,8-postotni rast dobiti od prodaje koja je iznosila 4,02 posto.

Više turista u Parizu
Otkad je Pelisson stupio na dužnost, kompanija je prodala 459 hotela čija je ukupna vrijednost 3,2 milijarde eura. U prvoj polovici prošle godine kompanija je prodala i zatim unajmila šest američkih hotela Sofitel i dogovorila prodaju 76 francuskih i belgijskih hotela. Kompanija i dalje ostvaruje dobre rezultate zbog povećanog priljeva turista u Pariz gdje Accor upravlja sa 155 hotela. U drugoj polovici godine kompanija će potrošiti 25 milijuna eura na promociju u Europi.

Uskoro dolaze i u Zagreb, lokacija nepoznata

Accor bi uskoro trebao doći i u Zagreb iako se ne zna točno na kojoj lokaciji. Prema prijašnjim planovima, Accorov toranj se trebao graditi na prostoru južno od Zagrebačke avenije, omeđen Savskom cestom i budućom Šarengradskom ulicom. Na tom je zemljištu dopuštena gradnja triju objekata pretežito poslovne namjene od 17 katova. Očekuje se da će nakon izgradnje na tom prostoru biti 200.000 četvornih metara poslovnog prostora. No Accorove planove pokvario je Verdispar koji je u kupnji zemlje ponudom više cijene osujetio da na lokaciji na križanju s Novom cestom nikne Accorov hotel.




Komentirajte prvi

New Report

Close