A štedna banka traži strateškog investitora

Autor: Ana Blašković , 10. siječanj 2011. u 22:00

Potraga za investitorom koji bi mogao u potpunosti preuzeti banku nije povezana s odlaskom većinskog vlasnika Spectator grupe u stečaj, tvrde u banci

A štedna banka malog i srednjeg poduzetništva, najpoznatija po činjenici da joj je jedan od najvećih dioničara donedavno bio bivši nogometaš Alen Bokšić, intenzivno traži strateškog partnera koji bi banci osigurao budućnost. Tijek pregovora s nekoliko zainteresiranih ulagača i prve konkretne informacije bit će jasnije već kroz nekoliko tjedana, otkrila je Poslovnom dnevniku predsjednica Uprave banke Dubravka Filipčić.

Više zainteresiranih
“A štedna banka od ljeta prošle godine intenzivno traži strateškog ulagača. Pregovaramo s domaćim i stranim investitorima, ne radi se konkretno o bankama nego o ljudima koji su imali doticaja s bankama. Konkretnije informacije mogle bi biti poznate već kroz nekoliko tjedana”, istaknula je Filipčić. Na pitanje hoće li banka biti prodana u potpunosti ili će strateški partner sudjelovati u dokapitalizaciji zajedno s postojećim vlasnicima, Filipčić je kazala da su sve opcije otvorene. Inače, odlukom središnje banke da u prisilnu likvidaciju pošalje Obrtničku štednu banku, A štedna banka (pre)ostala je jedina kreditna institucija koja je u banku izrasla iz štedno-kreditne zadruge. U trenutku kad je dobila licenciju HNB-a, banka čiji je većinski vlasnik bila Spectator grupa, uz bivšeg nogometaša Bokšića, imala je velike ambicije. Od početka su bile planirane naknadne dokapitalizacije koje se ipak nisu dogodile.

Stečaj vlasnika
Situacija se dodatno zakomplicirala ove godine kada je Spectator grupa u vlasništvu obitelji Crnčević izgubila licenciju za distribuciju luksuznih jahti Sunseeker te se odnedavno nalazi u stečaju. Iako do ljeta pojedinačno najveći vlasnik banke, Alen Bokšić od tada je smanjio svoj vlasnički udio gotovo na polovicu, s 9,9 na 5,16 posto te time ispao s ljestvice deset najvećih vlasnika. Predsjednica Uprave A štedne banke Dubravka Filipčić, kojoj društvo u Upravi radi jedan od osnivača Spectatora Goran Crnčević, kaže da ne treba povezivati stečaj Spectator grupe s mogućom prodajom banke. “Osnovni problem banke je nedostatak kapitala, a ne stečaj Spectatora. Iako smo startali s dvostrukom većim kapitalom od minimalnog zahtijevanog, poučeni iskustvom i troškovima, trebali bismo imati između 50 i 70 milijuna kapitala za zdravo poslovanje koje ne bi generiralo gubitke, stoga je dokapitalizacija nužnost”, kaže Filipčić. Prema podacima HNB-a, ukupna aktiva A štedne banke na kraju rujna iznosila je 15,3 milijuna kuna čime njen udio u ukupnoj aktivi bankovnog sektora nije dosegnuo niti 0,01 posto. Devetomjesečni gubitak banke koja se orijentirala uglavnom na tvrtke, iznosio je 5,3 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close