Znate li koje su tajne uspješnih voditelja poslovnih projekata?

Autor: Pametna kuna , 13. lipanj 2013. u 15:09
Foto: Pametna kuna

23. i 24. svibnja Zagreb je ugostio jednog od najzanimljivijih stručnjaka za pitanja projektnog managmenta: Liama Dillona. Saznajte kako je izgledao seminar.

Vaš karijerni put sastoji se od rada s ljudima? Štoviše, radite s profesionalcima različitih usmjerenja, različitih navika i, što je možda najvažnije – različitih mišljenja? Za uspješno spajanje različitosti definitivno trebate znati što stručnjaci preporučuju. Govoreći o stručnjacima i stručnim znanjima – Zagreb je 23. i 24. svibnjaugostio Liama Dillona, stručnjaka za pitanja projektnog menadžmenta i nositelja više relevantnih licenci  koji je održao seminar „Tajne vještine voditelja projekata“ u organizaciji pmmentora. 

Za prenijeti potpuno iskustvo stečeno na seminaru trebali ste biti prisutni, naravno, no vjerujemo kako vas zanimaju i same teme o kojima se razgovaralo. U dva dana trajanja seminar održan u zagrebačkom hotelu Palace obrađivao je sljedeće teme:

  • Usklađivanje "virtualnih" odnosno udaljenih timova na projektu
  • Izazovi s kojima se susreću voditelji projekata
  • Alati i tehnike koje se mogu primijeniti unutar projektnog tima
  • Rješavanje konflikata
  • Tehnike rješavanja sukoba
  • Upravljanje rizicima

Kao što mu naziv kaže, „Tajne vještine voditelja projekata“, radi se o seminaru koji vam pruža uvid u detalje koji su ključni u svakodnevnom radu s ljudima i timovima. Liam Dillon objašnjava važnost tih znanja ovako: „Na svakom projektu javljaju se izazovi. Na nekima se probijaju rokovi, na drugima su timovi udaljeni i ne komuniciraju. Unutar timova izbijaju sukobi, a česti zahtjevi za promjenama unose pomutnju i mijenjaju tijek projekta. Kako bi savladao te probleme, voditelj projekta mora imati posebne vještine pomoću kojih će voziti slalom između prepreka i dovesti projekt do uspješnog završetka“. 

Stručnost i duhovitost

Tu dolazimo i do suštine ovog seminara. U jednu ruku Dilllonov pristup jenekonvencionalan, te s lakoćom spaja stručnost s duhovitošću. Kako? Primjerice, on to radi kroz korištenje naizgled "banalnih" situacija u kojima prenosi i detaljno objašnjava kakav set problema i rješenja možete koristiti kao stručnjak u polju projektnog menadžmenta. Tu se krije i jedna od tajni. Naime, projekti s kojima se susrećemo u svakodnevnom poslovanju najčešće jesu naizgled jednostavni: postići određeni cilj, kreirati određeni proizvod. No, u tome i je tajna. 

U postizanju navedene jednostavnosti sudionici projekta moraju proći kroz nebrojeno mnogo zapreka. Kako ćemo se s njima nositi, te pritom ne gubiti iz fokusa projekt i cilj – pravo je znanje. 

„Vodstvo se može razviti treningom, učenjem ili iskustvom. Ako ste šef to ne znači da ste vođa. Prema tome, ako ste voditelj projekta, to još uvijek ne znači da ste vođa. Primarna zadaća voditelja projekata je upravljanje zadacima koji su im upućeni. Na suvremenim i agilno usmjerenim poslovima, projektni menadžeri moraju utjecati i na unakrsno-funkcionalne timove tako da oni samostalno žele ostvariti svoje zadatke. Da bismo to učinili, kao voditelji projekata moramo primijeniti vrijednosti i uvjerenja na naš tim, motivirati pojedince da rade i djeluju kao tim. Dobar voditelj projekta je onaj tko to može ostvariti na djelotvoran i besprijekoran način“,  zaključuje Dillon.

Želite saznati više o ovakvim i sličnim seminarima i edukacijama? Pratite nove aktivnosti pmmentora, a više informacija možete pronaći na službenim stranicama

Komentirajte prvi

New Report

Close