Znate li čemu služe informacije o novčanom toku?

Autor: Filip Jelić , 04. veljača 2013. u 10:42
Thinkstock

Zasigurno ste već upoznati sa Zakonom o financijskoj disciplini i predstečajnoj nagodbi ili ste barem čuli ponešto o toj „vrućoj“ temi u posljednjem razdoblju.

Autor članka Filip Jelić stručnjak je koji radi za tvrtku Fidestum

Zasigurno ste već upoznati sa Zakonom o financijskoj disciplini i predstečajnoj nagodbi ili ste barem čuli ponešto o toj „vrućoj“ temi u posljednjem razdoblju. Između ostalog, povod za donošenje spomenutog Zakona je i  vrlo rasprostranjena nelikvidnost ekonomskog sustava gdje je naplata potraživanja iznimno otežana i neizvjesna, a čemu smo svakodnevni svjedoci. Uspješno upravljanje novčanim resursima zbog toga je od iznimne važnosti za svaku tvrtku. A da bismo pak mogli kvalitetno upravljati novcem moramo raspolagati točnim i pravovremenim informacijama.

Pojednostavljeno, novčani tok je priljev i odljev novčanih ekvivalenata. Izraz „Cash“ (gotovina) u međunarodnoj terminologiji nije samo gotovinski novac (novčanice i kovanice) već uključuje i sav novac na žiro računu, u blagajni, potraživanja za depozite, čekove i sve ostale instrumente koje možemo u kratkom roku pretvoriti u novac. Ovo je vrlo bitna činjenica jer mnogi u Hrvatskoj griješe pa novcem smatraju samo fizički novac koji drže u ruci.
Slikovito možemo reći da je novčani tok „novčanik“ svakog poduzetnika u koji se slijeva novac od naplata potraživanja i odlijeva uslijed plaćanja različitih obveza. Novac je ustvari ključni resurs koji pojedino trgovačko društvo „drži na životu“. Izvještaj o novčanom toku omogućuje menadžmentu procjenu uspješnosti upravljanja gotovinom kao i procjenu budućih tokova  gotovine kako bi se, eventualno, izbjegle blokade žiro računa. Uz to, izvještaj o novčanom toku služi za prijenos informacija menadžerima, investitorima, ali i kreditorima o priljevima i odljevima novca tijekom jednog obračunskog razdoblja. Ovdje treba naglasiti da se dobitak ili gubitak iz računa dobitka i gubitka (RDG) i ostvarenje povećanja  ili smanjenja gotovog novca u praksi skoro nikada neće podudarati.

• RDG   Prihodi – Rashodi = Dobit
• Novčani tok  Primici – Izdaci = Novac    

Vrlo je bitno prepoznati razliku i ne zanositi se eventualnim dobrim rezultatima iz RDG-a uz istovremeno slab novčani tok. Mnogo je primjera kada je trgovačko društvo ostvarivalo visoke stope dobiti, a istodobno bankrotiralo iz razloga manjka „gotovine“ uslijed nemogućnosti naplate potraživanja. Ovakva vrsta neposredne opasnosti posebno je izražena danas u Hrvatskoj i gotovo da nema tvrtke koja može zanemariti važnost upravljanja likvidnim sredstvima.

Dva su načina kako možemo izraditi Izvještaj o novčanom toku:

1. Izravna ili direktna metoda
2. Neizravna ili indirektna metoda
Pri korištenju izravne ili direktne metode specificiraju se sve stavke novčanih primitaka, a odbijaju stavke novčanih izdataka. Ova metoda se zove izravna iz razloga što se svaka stavka primitka i izdatka određuje  neposredno. Pri tome se novčani tok prikazuje u tri glavne skupine, a to su:
• operativne aktivnosti
• investicijske aktivnosti
• financijske aktivnosti

Pri tome je bitno točno utvrditi iz koje vrste aktivnosti dolazi (odlazi) novac kako bi dobili ispravnu podlogu za analizu i odlučivanje. Direktna metoda obično se smatra i nešto jednostavnijom za izradu.

Izvještaj o novčanom toku prema neizravnoj ili indirektnoj metodi ne prikazuje posebno stavke primitaka i izdataka već prikazuje novac osiguran od operativnih aktivnosti u obliku neto dobiti. Neto dobit nakon toga korigiramo za stavke promjene na računima koji utječu na novčani tok i stanje novca kao što su npr.  kupci, dobavljači, povećanje/smanjenje zaliha, povećanje/smanjenje vrijednosti imovine. Iz navedenog vidimo da do novčanog toka dolazimo neizravnim putem. Na primjer: amortizacija dugotrajne imovine koja predstavlja trošak i rashod u smislu RDG-a ne predstavlja novčani izdatak te ju iz tog razloga dodajemo neto dobitku kao pozitivnu stavku (amortizacija je umanjila neto dobit, a ne predstavlja istodobno odljev novca).

Izrada i analiza izvještaja o novčanom toku pruža nam važne informacije o rezultatima upravljanja novčanim resursima te sposobnosti u savladavanju rizika poslovanja kroz osiguravanje likvidnosti i solventnosti trgovačkog društva. Uz to, daje nam ključne informacije za procjenu kvalitete zarada,  stupnju obnovljivosti poslovnih resursa te stupnju konkurentnosti na tržištu. Ocjena uspješnosti upravljanja novčanim tokovima u praksi se najčešće izvodi na temelju horizontalne analize te na temelju odnosa neto novčanih tokova i ukupnih prihoda. Pod horizontalnom analizom podrazumijeva se usporedba rezultata neto novčanih tokova tekućeg razdoblja u odnosu na prethodno razdoblje.

Ukoliko do sada niste previše vodili računa o izvještaju o novčanom toku, krajnje je vrijeme za promjene. Iskoristite jadan takav kvalitetno izrađen izvještaj kao koristan alata za praćenje Vašeg poslovanja i upravljanje istim.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close