Zašto je zapravo došlo do fiskalizacije

Autor: Antonio Prtenjača , 03. travanj 2013. u 09:06
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prema nekim podacima Porezne uprave svake godine se prosječno obavi osam tisuća poreznih nadzora.

Prema nekim podacima Porezne uprave svake godine se prosječno obavi osam tisuća poreznih nadzora, a u čak pet i pol tisuća se utvrde nepravilnosti. U poreznoj upravi su svjesni kolika je to brojka, pa su zato i uvedene mjere poput fiskalizacije.

Svakako, jasno je da se  dobar dio nepravilnosti utvrđuje neposrednim poreznim nadzorom koji obavljaju porezni revizori ili porezni inspektori. To su službene osobe ministarstva financija kojima je kao i obvezniku u cilju što prije obaviti nadzor jer je jedno od glavnih načela ekonomičnost i učinkovitost postupka.

U samom nadzoru se može provjeravati sve, od vrsta poreza, preko poreznih razdoblja do provjere činjenica i odnosa koje i ne moraju biti u izravnoj svezi s djelatnošću.

Međutim kada dođe do nadzora dobro je znati da u nadzoru možete imati stručnu pomoć. Stručne osobe mogu biti osobe koje vas mogu zastupati, ili vam mogu samo pomagati. Razlika je bitna. Osobe ovlaštene za zastupanje su odvjetnici i ovlašteni porezni savjetnici, koji u okviru dobivene punomoći s vaše strane mogu poduzimati radnje, dok druge stručne osobe to ne mogu.

Druge stručne osobe koje propisuje zakon su porezni pomagači. To su stručne osobe koje imaju potrebno stručno znanje, ali ne zastupaju poreznog obveznika, nego mu pomažu savjetima odnosno izjavama. Izjava poreznog pomagača se smatra izjavom poreznog obveznika osim ako obveznik odmah ne proturiječi izjavi pomagača. Stručni pomagači moraju izvrsno poznavati područje poreznog prava, a obzirom da je zakon tu ostavio prazninu za interpretaciju, može se doći do zaključka da su to osobe koje su završile studij poreznog prava na pravnom fakultetu. Zato je svakako korisno konzultirati se sa stručnom osobom, neovisno o tome koliko znanje kao laik imate, jer, podsjetimo ,kazne za najčešće prekršaje u poreznom nadzoru se kreću od 5.000,00 HRK pa sve do 500.000,00 HRK, a novčane kazne su prvi korak prema nelikvidnostima.

Komentirajte prvi

New Report

Close