Zakonom će se poticati korištenje i proizvodnja biogoriva

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2009. u 22:00

Novac neće ići iz proračuna nego iz nameta na naftu i benzin

Hrvatska bi uskoro trebala dobiti Zakon o biogorivima za prijevoz, kojim se osigurava poticanje proizvodnje i potrošnje biogoriva u Hrvatskoj te usklađuje hrvatsko zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU i pravnim aktima Vijeća Europe.

Zakonom je predviđeno uvođenje sustava poticaja za domaće proizvođače biogoriva, a sredstva se neće trebati osigurati iz proračuna, nego iz posebne naknade za biogoriva, koja će se plaćati na svaku litru prodanog dizela i benzina u Hrvatskoj. O tome je već raspravljao Sabor. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Leo Begović istaknuo je kako je reguliranje područja biogoriva od posebne važnosti za EU i Republiku Hrvatsku jer se njegovim uređenjem pridonosi smanjenju negativnog utjecaj na okoliš, poboljšava sigurnost opskrbe gorivom na ekološki prihvatljiv način i zadovoljavaju potrebe potrošača za gorivom. Zastupnica SDP-a Mirela Holy ocijenila je, međutim, kako se sa zakonskim prijedlogom dolazi s “četiri godine zakašnjenja” te ustvrdila da su najslabiji dio zakona ovlasti Ministarstva gospodarstva. Smatra da ono neće moći učinkovito surađivati s čak pet drugih ministarstava, što je, kako navodi, predviđeno zakonom. “Bit će to šest babica i kilavo dijete”, rekla je zastupnica Holy i založila se za osnivanje Agencije za biogorivo koja bi, drži, učinkovitije uredila proizvodnju i korištenje biogoriva.

Najavila je kako će Klub SDP-a biti suzdržan prilikom glasovanja o tom prijedlogu zakona, zamjerajući zakonskom rješenju pretjerano birokratiziranje. Predloženi zakon o biogorivima za prijevoz u raspravi su podržali zastupnici HSS-a Marijana Petir i HDZ-a Ante Kulušić. Nije riječ o pretjeranom administriranju, nego o kvalitetnom sustavu kojim se uređuje tržište biogoriva, odnosno područje proizvodnje, trgovine, skladištenja i korištenja biogoriva i drugih obnovljivih goriva u prijevozu, rekao je Kulušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close