Virtualni timovi i ‘meke’ vještine upravljanja projektima

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2013. u 16:15
Liam Dillon

U novom tekstu Liam Dillon, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za pitanja projektnog menadžmenta govori o učinkovitoj komunikaciji unutar virtualnih timova.

U novom tekstu objavljenom na Pametnoj kuni Liam Dillon, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za pitanja projektnog menadžmenta govori o učinkovitoj komunikaciji unutar virtualnih timova.

Jedan od najkritičnijih aspekata upravljanja projektima je učinkovita komunikacijakako bi se olakšao razvoj tima i upravljanje procesima. Zašto se toliko priča o učinkovitoj komunikaciji? Je li to zbog složenosti projekata ili zbog tehničkih problema? 

Kod IT projekata, postoji jedan faktor koji stalno razmatramo. Radi se o virtualnim timovima. U agilnom okruženju, više ne možemo očekivati da će IT projekti biti sastavljeni od članova iz jednog ureda ili pak iz samo jedne zemlje. Takve projekte sačinjavaju ljudi iz različitih zemalja i kontinenata, a jedna od skrivenih vještina koja omogućava nesmetano funkcioniranje projekata je jednostavna i kvalitetna komunikacija.

Zamislite na trenutak da se većina virtualnih projektnih timova nikada neće susresti licem u lice. Budući da je više od 50% komunikacije neverbalne prirode, izgubit ćemo značajnu količinu sadržaja neke poruke ako ne možemo vidjeti drugu stranu s kojom pokušavamo komunicirati. Ako želimo da virtualni timovi funkcioniraju, oni se moraju prvo upoznati uživo, ali nije li to kontradiktorno? 

Pojedinci koji imaju iskustvo rada na ovakvim projektima, sugeriraju da problem udaljenosti trebamo riješiti konstantnim fokusom na jasnu i preciznu komunikaciju. Jedan od ključnih ciljeva na radionici „The Hidden Skills of the Project Manager“ koja će se od 23. do 24. svibnja održati u Zagrebu, je usredotočiti se na vodstvo i razviti vještine kako bismo postali vođa unutar projekta.

Nikako nemojte na komunikaciju gledati kao na jednostavni susret, radi se o nečemu što je mnogo kompleksnije od toga. Uloga voditelja IT projekata je razmišljati o kreativnim i učinkovitim metodama uklanjanja barijera do kojih dolazi unutar virtualnih timova.

No pogledajmo nekoliko promjera što projektni menadžer može učiniti unutar virtualnog tima:

Prepoznati pojedince i odvojiti dovoljno vremena da se ispitaju sva stajališta ključni je element izgradnje kvalitetnih radnih odnosa i povjerenja.
Na inovativan način razvijati i upravljati komunikacijom unutar tima, kao što su npr. vizualni sastanci i slično.
Stvoriti virtualne prvake/šampione i dopustiti im da preuzmu inicijativu unutar projekta.

Budući da virtualni timovi ubrzano postaju pravilo, a ne iznimka, svi mi ćemo kad tad morati koristiti ove vještine u nekom trenutku naše karijere upravljanja projektima. Kao voditelji projekata možemo ih sve naučiti i početi ih koristiti prije, radije nego kasnije, kako bi naši projektni timovi, naša organizacija, ali i naši vlastiti projekti bili na dobitku od njihove implementacije.

O autoru

Liam Dillon je projektni menadžer i predavač bogatog međunarodnog iskustva i nositelj certifikata Project Management Professional (PMP), Program Management Professional (PgMP) i PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP). Bio je predsjednik irskog PMI ogranka, a trenutno je član međunarodnog PMI odbora za imenovanje volontera (BVAC).

Vodstvo može biti ugrađeno i u osobnost pojedinca, ali dođite na radionicu i naučite kako postati vođa u projektima i što je za to potrebno. Do tada pratite tekstove Liama Dillona na Pametnoj kuni, a više informacija o događanjima i seminarima možete naći OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close