Uzimate stan u najam? Pripazite na zamke koje vrebaju

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nije dovoljno samo ovlaš razgledati stan i ustanoviti da raspored prostorija, namještaj i oprema odgovaraju vašim potrebama.

Uoči početka akademske godine pojačana je potražnja za stanovima jer smještaj traže brojni studenti koji nisu uspjeli upasti u studentske domove. Kako na tržištu stanova za najam ne postoje čvrsta pravila igre, buduće podstanare vrebaju brojne zamke, piše tportal.

Potraga za stanom obično kreće prikupljanjem informacija o ponudi i cijenama najma. Kako biste stekli pravi uvid, preporučljivo je proučiti što više dostupnih oglasa i odabrati najmanje pet potencijalnih meta. Odabrane stanove treba obići u što kraćem roku i prikupiti sve bitne informacije. Nakon toga možete izabrati stanove koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i mogućnostima te krenuti u konačne pregovore s najmodavcima.

Ključni element najma je najamnina, odnosno cijena za korištenje stana. Njezina visina ovisi o kvaliteti i opremljenosti, lokaciji i prometnoj povezanosti. U najamninu nisu uključeni troškovi režija (struja, voda, grijanje) i telekom usluga. Vodite računa o tome da oglašene cijene nisu fiksne. Stoga pokušajte pregovarati o popustu, osobito ako plaćate nekoliko mjeseci unaprijed.

Ako planirate dugoročan najam i želite mirno spavati, preporučljivo je sklopiti ugovor o najmu i u njemu navesti sve što ste dogovorili s najmodavcem. Ako pak dogovarate najam usmeno, odnosno bez ugovora, možete računati na nižu cijenu, ali i na brojne rizike koje nosi 'dogovor na riječ'. Međutim u slučaju sporova uvijek se možete pozvati na Zakon o najmu stanova, koji regulira obveze najmodavca i najmoprimca.

Nije dovoljno samo ovlaš razgledati stan i ustanoviti da raspored prostorija, namještaj i oprema odgovaraju vašim potrebama. Preporučljivo je temeljito pregledati kućanske aparate i funkcionalnost namještaja. Svakako provjerite u kakvom stanju su kreveti, a zavirite i u unutrašnjost ormara. Također, provjerite kako rade kućanski aparati i kojem energetskom razredu pripadaju. Ako uočite oštećenja ili kvarove, popišite ih i s najmodavcem dogovorite njihovo otklanjanje ili mogućnost korištenja vlastite opreme.

Što se tiče telefona i interneta, dobro provjerite postojeću opciju i tarifu. U slučaju dugoročnog najma, najbolje rješenje je ugovaranje priključka na svoje ime, uz odabir opcije koja vam najviše odgovara.

Uz najamninu, u pravilu najmoprimac snosi troškove režija (struja, voda, grijanje), a najmodavac plaća pričuvu. Ako najmodavac želi i troškove pričuve prebaciti na vas, nemojte pristati na to ili tražite da vam za taj iznos smanji najamninu. Kada je riječ o troškovima režija, unaprijed se raspitajte o okvirnim troškovima vode i grijanja tako da znate što vas čeka. Vodite računa o tome da trošak grijanja uvelike ovisi o toplinskoj izolaciji. Kako biste mogli sami procijeniti trošak grijanja, tražite od najmoprimca da vam pokaže energetski certifikat.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve