U Zagrebu Forum struke 2013 od 17. do 19. svibnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. svibanj 2013. u 16:33
Thinkstock

Povezivanje obrazovnog sustava s gospodarstvom ključ je za razvoj svake zemlje, a akademska zajednica osnovana sinergijom znanosti i struke temelj uspješne dvosmjerne komunikacije obrazovanja i društva, rečeno je na današnjem svečanom otvorenju studentske manifestacije Forum struke 2013, koja se u organizaciji Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH od 17. do 19. svibnja održava u Zagrebu.

Povezivanje obrazovnog sustava s gospodarstvom ključ je za razvoj svake zemlje, a akademska zajednica osnovana sinergijom znanosti i struke temelj uspješne dvosmjerne komunikacije obrazovanja i društva, rečeno je na današnjem svečanom otvorenju studentske manifestacije Forum struke 2013, koja se u organizaciji Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH od 17. do 19. svibnja održava u Zagrebu.

Forum je u Dvorani Pauk Studentskog doma Stjepan Radić otvorila pomoćnica ministra obrazovanja, znanosti i sporta Ružica Beljo Lučić, koja je napomenula da mnogobrojni hrvatski stručni studiji i izgrađena mreža veleučilišta i visokih škola, koja osim javnih uključuje i niz vrlo uspješnih privatnih institucija, u značajnoj mjeri pridonose gospodarskom razvoju sredina u kojima djeluju, rastu demokratičnosti visokog obrazovanja, te poticanju obrazovanja, zapošljavanja i zadržavanja obrazovanog kadra.

"Povezivanje uspješnih tvrtki i studenata, što je jedan najvažnijih aspekata Foruma, radi uspostave dvosmjerne komunikacije i stvaranja sprege obrazovanja i gospodarstva ključno je za razvoj i stvaranje kvalitetnih ljudskih resursa i jedan od ključnih temelja gospodarskog razvoja", kazala je Beljo Lučić.

Forum struke prvi je veliki projekt Vijeća studenata, predstavničkog tijela 40 tisuća studenata veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj utemeljenog u rujnu prošle godine s ciljem što kvalitetnije integracije diplomanata stručnih studija u tržište rada.

Predsjednik Vijeća Toni Ganjto istaknuo je da je stručno obrazovanje ključ i temelj uspješnih gospodarskih aktivnosti svake zemlje. "Cilj ove manifestacije je ojačati ulogu stručnih studija u hrvatskom sustavu visokog obrazovanja, upoznati javnost s važnošću i kvalitetom stručnog obrazovanja u Hrvatskoj, te ukazati na važnost povezivanja obrazovanja s gospodarstvom", kazao je Ganjto.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah napomenula je da su osim stručnih znanja za uspješan ulazak na tržište rada danas potrebna i dodatna transverzalna znanja i vještine koje se ne uče u sustavu obrazovanja, a što dio sustava koji prati tržište rada, a kojemu pripadaju i stručni studiji, sve više uviđa.

Tijekom tri dana posjetitelji će se na smotri veleučilišta i visokih škola moći upoznati s mogućnostima studiranja na stručnim i specijalističkim studijima. Na Sajmu poslova karijera i prakse studenti će imati priliku upoznati buduće poslodavce – brojne poduzetnike i njihove tvrtke, te kroz razne edukacije i treninge skupiti nova znanja. Forum je i humanitarnog karaktera, te će se u sklopu programa održati humanitarna tombola i veliki humanitarni party čiji će cjelokupni prihodi ići za osiguranje stipendiranja djece koja nemaju financijskih mogućnosti za financiranje studija.

Program se u petak nastavlja predavanjem Ljubice Petrović Baronice iz Agencije za mobilnost i programe EU o tome kako postati Erasmus student. U subotu i nedjelju u prostorima Kina Forum i Dvorane Pauk predstavit će se svako od 50-tak nazočnih veleučilišta i visokih škola iz gradova diljem Hrvatske, od Zagreba, Zaprešića i Velike Gorice, preko Karlovca, Rijeke, Splita i Šibenika do Križevaca, Bjelovara, Čakovca, Vrbovca i drugih. Stručnjaci raznih područja i menadžeri održat će niz predavanja o temama od toga kako upravljati karijerom, preko usvajanja inovativnih tehnologija, do položaja i uloge žena na tržištu rada.

Pokrovitelji projekta su Grad Zagreb, MZOS, te Agencija za mobilnost i programe EU, u suradnji s tvrtkom Posao.hr, HRcentrom i Studentskim centrom Zagreb.

Vijeću studenata na inicijativi je čestitala i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja je istaknula kako je Zagreb kao sveučilišni grad iznimno ponosan na svoj studentski kapacitet te izrazila spremnost zagrebačke gradske uprave da nastavi u budućnosti podupirati ovakve projekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close