Tri stvari na koje svakodnevno bespotrebno bacamo novac

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2016. u 08:11
FOTO: Thinkstock

Osvijestite li gdje vam novac ‘curi’ puno su veće šanse da ćete s vremenom uspjeti nešto i uštedjeti.

Ovo su tri stvari na koje mnogi od nas, gotovo svakodnevno, uludo troše novac, a da toga nisu ni svjesni.

1. Bacanje hrane

Na smeću završava trećina sve hrane koja se proizvede. Svaki peti kruh, 40 posto sve salate i 20 posto mesa. To su, naravno, svjetski podaci. U Hrvatskoj postoje samo procjene prema kojima bacamo 400.000 tona hrane na godinu. Svaka osoba u Hrvatskoj u prosjeku baci u godinu dana 90 kilograma hrane. Zato umjesto da novce bacate u kontejner, možete racionalnije planirati. Ako ste među onima koji pridonose ovoj statistici vrijeme je da razmislite na koji način biste bolje mogli upotrijebiti svoj novac.

2. Kupnja novog mobitela, računala ili nekog drugog aparata koji nije nužan

Rijetki su oni koji čekaju da im mobitel, računalo ili neki drugi aparat prestane potpuno raditi prije nego posegnu za novim, jačim, modernijim, skupljim… Podijelite taj trošak na dane u godini i shvatit ćete koliko ste novca bespotrebno potrošili.

3. Bankarske usluge

Često u žurbi podižemo novac s bankomata banke u kojoj nemamo račun što za sobom povlači bespotreban trošak. Mnogi od nas imaju kreditne kartice koje im nisu nužne i rijetko ih koriste, ali svejedno plaćaju godišnju članarinu. Često ugovorimo paket bankarskih usluga koji nadilazi naše potrebe samo zbog toga što uključuje više usluga za 10 ili 20 kuna veću naknadu mjesečno. O tome koliko trošimo plaćajući kamate na odobreni minus koji bismo malo jačom financijskom disciplinom mogli eliminirati ne treba ni govoriti. Sagledate li sve ove troškove na mjesečnoj razini i pokušate li ih svesti na nužni minimum, mogli biste biti iznenađeni koliko će vam novca ostati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close