Tri sigurna načina da pretvorite privremeni posao u stalni

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2019. u 10:15
Foto: Getty Images

Svatko želi biti zlatni pripravnik, no pretvaranje kratkih angažmana ili tromjesečnih ugovora u stalni posao nije lak podvig.

Autorica o menadžmentu i voditeljica CNBC-a Suzy Welch kaže da jednostavne stvari kao što su  – rano pojavljivanje na poslu, kasni odlazak i upoznavanje svih zaposlenika – neće biti dovoljne.

"Razgovori za posao su dovoljno naporni, ali praksa ili stažiranje su poput intervjua za posao koji traje dva mjeseca.", upozorava za CNBC-ov Make It.

Da bi pretvorili privremeni angažman u posao s punim radnim vremenom, Welch kaže da postoje tri izazova koja trebate proći:

1. Donesite nešto što tvrtka još nema

Prema Welch, predstavljanje "velike ideje, kritičke vještine ili jedinstvenog uvida u određenu demonstraciju novog proizvoda ili trenda" jedan je od najboljih načina da dokažete da ste vrijedni stalnog zaposlenja.

“U školi se radi o tome da kažete učiteljima sve ono što oni već znaju. Poslodavci žele čuti ono što ne znaju.”, navodi.

Welch kaže da će vas ta sposobnosti učiniti nezamjenjivim. "Najbolji scenarij, vaša dodana vrijednost bi trebala zabrinuti vaše poslodavce da biste mogli odvesti vaš mozak ili vještine konkurentu.", stavljajući vas u savršenu poziciju.

2. Usredotočite se na poboljšanje tvrtke

Umjesto da se iscrpljujete pokušavajući impresionirati velike šefove, Welch kaže da se morate usredotočiti na demonstriranje kako osobno možete učiniti tvrtku boljom i učinkovitijom.

"Naravno, jasno stavite do znanja da biste pozdravili ponudu za posao. No više od svega, cijelo stažiranje bi se trebali usredotočiti na stvaranje bolje, pametnije, brže i konkurentnije tvrtke.", savjetuje.

"Čista ambicija – tu se radi samo o vama, a to najviše odbija (poslodavca). Zato se usredotočite na timski rad i rezultate”.

3. Dokazati da možete predstavljati brand

Osim što dokazujete svoju vrijednost unutar ureda, Welch kaže da poslodavci također žele vidjeti da možete biti odličan predstavnik njihove tvrtke. "Istina je da niti jedna tvrtka neće ponuditi stalni posao ako im ne dokažete da ćete biti dobar pred klijentima ili kupcima, kao i da ih nećete osramotiti na Instagramu.", upozorava.

Naglašava da "tvrtke čuvaju svoju reputaciju žestoko, a da biste dobili ponudu koju želite, vaša vanjska igra mora biti jednako dobra kao i unutarnja (u uredu)".

Da, kaže Welch, "intervju za stažiranje je dugačak". A kako bi se dobio stalni posao koji želite, morat ćete ostvarite ova tri zadatka.

Stažiranje će uskoro biti gotovo, ali vaša karijera tek počinje, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close