Sudska praksa: Zašto je sud odbio izvesti preostale dokaze

Autor: Mićo Ljubenko , 14. siječanj 2015. u 22:01
Mićo Ljubenko

Tužitelj u ovom slučaju čak nije precizirao ni osnovu svog zahtjeva, odnosno, nije bio u stanju navesti iz kojeg ugovora proizlazi utužena tražbina.

Dokazivanje mjenice zbog osiguranja

U svojoj odluci pod brojem Pž-265/10 Visoki trgovački sud RH je zauzeo stajalište da ako tužitelj ne specificira niti činjeničnu osnovu tužbe, a iz izvedenih dokaza sud može ocijeniti da je tužbeni zahtjev neosnovan, on može odbiti izvesti preostale predložene dokaze. Jedno od osnovnih načela parničnog postupka je načelo stranačke istine. To znači da sud utvrđuje sporne činjenice na temelju onih dokaza koje su mu stranke ponudile. Stranka je u obvezi dokazati istinitost iznesenih tvrdnji pa ako ona u tome ne uspije, njen zahtjev za pružanje pravne zaštite sud će odbiti kao neosnovan  Predmet ovog spora je plaćanje duga s osnove ugovora o kreditu za kojeg je tuženik tužitelju izdao mjenicu kao sredstvo osiguranja plaćanja te ugovorne obveze.

Dužnik može izdati mjenicu u svrhu plaćanja duga, ali i u svrhu osiguranja plaćanja. U ovom slučaju tužitelj čak nije precizirao ni osnovu svog zahtjeva, odnosno, nije bio u stanju navesti iz kojeg ugovora proizlazi utužena tražbina. Samo se pozvao na apstraktnu mjeničnu obvezu. Pored takvog tužiteljevog držanja u parnici, prvostupanjski je sud pravilnom primjenom pravila o teretu dokazivanja zaključio kako on nije dokazao ni osnovu ni visinu svog zahtjeva. Sud nije dužan izvesti sve predložene dokaze posebno onda kada je pravilno ocijenio već izvedene dokaze. Zato i ovaj sud prihvaća zaključak prvostupanjskog suda kako u ovoj pravnoj stvari nije bilo potrebe izvoditi daljnje dokaze.

Komentirajte prvi

New Report

Close