Sudska praksa: Zanemario radne zadatke zbog igranja računalnih igara

Autor: Mićo Ljubenko , 15. travanj 2018. u 22:00
Mićo Ljubenko

Tužitelj je za radnog vremena, ponekad i dva sata dnevno, igrao Lotr BFME 2, Word III i Starcraft.

Vrhovni sud RH je u svojoj odluci br. Revr-1029/15 zauzeo stav da je igranje kompjuterskih igrica za vrijeme radnog vremena osnovan razlog za izvanredni otkaz.

Suprotno shvaćanju tužitelja, već i samo aktiviranje igara na radnom mjestu u opsegu koji je utvrđen u ovom slučaju predstavlja osobito tešku povredu radne obveze zbog koje je poslodavac izgubio povjerenje u tužitelja i zbog koje, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.  Teret dokaza o počinjenju osobito teške povrede radne obveze je na tuženiku.

Tužitelju su stavljene na teret dvije povrede radne obveze, a tužitelj osnovano navodi u reviziji da tuženik nije dokazao da bi tužitelj počinio osobito tešku povredu radne obveze time što bi odbio pomoći mlađima kolegama u poslu na njihov zahtjev.

Međutim tuženik je dokazao da je tužitelj počinio drugu povredu radne obveze koja mu je stavljena na teret, time što je na poslu, za radnog vremena, više dana zaredom, igrao računalne igre Lotr BFME 2, Word III i Starcraft, koje su bile aktivirane u memoriji računalnog sustava i to u kontroliranom vremenu ukupno 46 sati i 22 minute, ponekad i po dva sata na dan.

Iz ovoga utvrđenja slijedi razuman zaključak da u vrijeme aktiviranja računalnih igara tužitelj po prirodi stvari nije izvršavao radne zadatke.

Komentirajte prvi

New Report

Close