Sudska praksa: Vrhovni sud odlučuje samo u sporovima većim od 200.000 kn

Autor: Mićo Ljubenko , 10. prosinac 2013. u 22:00
Mićo Ljubenko

U sporu vezanom uz stan vrijedan 101.000 kuna nije prijeđen vrijednosni minimum za dopuštenost revizije, pa je odbijena.

Prema stavu Vrhovnog suda u odluci br. Rev-141/2012, presudom Općinskog suda u Krapini od 17. ožujka 2010. odbijen je tužbeni zahtjev upravljen na utvrđenje ništavosti ugovora o kupoprodaji stana na kojim postoji stanarsko pravo, sklopljenog 30. rujna 1997. i aneksa tog ugovora kojim je Fond za naknadu oduzete imovine kao prodavatelj sklopio s tuženikom kao kupcem glede trosobnog stana površine 38,23 četvornih metara, te ga je tuženik dužan predati tužitelju slobodnog od osoba i stvari, te je ujedno naloženo tužitelju isplatiti tuženiku iznos 25.280 kn na ime parničnih troškova.

Presudom Županijskog suda u Zagrebu, Stalna služba u Zlataru, potvrđena je prvostupanjska presuda. Protiv drugostupanjske presude tužitelj je podnio reviziju pobijajući je iz razloga bitne povrede odredaba parničnog postupka te pogrešne primjene materijalnog prava predloživši ukidanje nižestupanjskih presuda i vraćanje predmeta prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. Revizija nije dopuštena. Prema odredbi čl. 382. Zakona o parničnom postupku, koji se primjenjuje na ovaj spor, stranke mogu podnijeti reviziju protiv drugostupanjske presude ako vrijednost predmeta spora pobijanog dijela presude prelazi 200.000 kn. Vrijednost predmeta ovog spora označena u iznosu 101.000,00 kn, koji iznos ujedno označava vrijednost predmeta spora pobijane presude, pa kako taj iznos ne prelazi zakonom određen kao vrijednosni minimum za dopuštenost revizije, reviziju je trebalo odbaciti kao nedopuštenu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close