Sudska praksa: Višestruka kompenzacija ne znači da ste i vjerovnik i dužnik svakome

Autor: Mićo Ljubenko , 21. svibanj 2017. u 22:00
Mićo Ljubenko

Okolnost da je tuženik proveo kompenzaciju ne dokazuje prestanak obveze, te je izvod iz knjigovodstva jednostrano sastavljena isprava čiji je sadržaj osporen.

Prema stavu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske u odluci Pž-824/04 kod višestruke kompenzacije ne traži se uzajamnost tražbina koje kompenzacijom prestaju.  

U takvoj kompenzaciji sudjeluje više subjekata pa svaki sudionik kompenzacije ne mora biti, a i nije, istovremeno vjerovnik i dužnik ostalih sudionika. Takva kompenzacija sadrži elemente prijeboja, ali po svojim posljedicama nije identična tom pravnom institutu, nego je zapravo to posebno definiran ugovor između više osoba koje daju suglasnost da svoje tražbine namire prijebojem prema trećoj osobi.

Stoga okolnost da je tuženik u svom knjigovodstvu proveo kompenzaciju ne dokazuje činjenicu prestanka njegove obveze, te je izvod iz tuženikovoga knjigovodstva jednostrano sastavljena isprava čiji je sadržaj osporen, pa sam po sebi nije dokaz na okolnost postojanja osnova na temelju koje je provedeno knjiženje u tuženikim poslovnim knjigama.

Komentirajte prvi

New Report

Close