Sudska praksa: Valjan sporazum o visini otpremnine

Autor: Mićo Ljubenko , 16. listopad 2016. u 22:00
Mićo Ljubenko

Sporazum poslodavca i radnika o visini otpremnine sklopljen prije otkazivanja ugovora o radu sastavni je dio tog ugovora.

Otpremnina dospijeva istekom otkaznog roka

Prema stavu Vrhovnog suda RH, Revr 228/2011 obveza plaćanja otpremnine dospijeva s danom prestanka radnog odnosa, tj. istekom otkaznog roka. Odredbom čl. 126. st. 2. Zakona o radu zabranjeno je ugovaranje, odnosno određivanje otpremnine u iznosu manjem od propisanog, pa su poslodavac i radnik kao stranke ugovora o radu prilikom ugovaranja visine otpremnine dužne poštivati tu odredbu.

Sporazum poslodavca i radnika o visini otpremnine sklopljen prije otkazivanja ugovora o radu sastavni je dio tog ugovora, pa se pitanje pravne valjanosti takvog sporazuma ocjenjuje primjenom spomenute odredbe ZR-a. U konkretnom slučaju stranke su se sporazumjele o visini otpremnine prije otkazivanja ugovora o radu tužitelju, a što proizlazi iz same odluke o otkazu u kojoj se navodi da su se "radnik i poslodavac sporazumjeli da će radniku biti isplaćena otpremnina u visini od 72.000,00 kn i to danom konačnosti ovog otkaza", pa je nedvojbeno da tada još nije niti nastala obveza plaćanja otpremnine.

Komentirajte prvi

New Report

Close