Sudska praksa: Tuženik je obvezan isplatiti utuženi iznos

Autor: Mićo Ljubenko , 20. ožujak 2016. u 22:01
Mićo Ljubenko

Tužitelj je tražio da tuženik na ime dospjele tražbine zbog raskida sklopljenog ugovora o kreditu isplati utuženi iznos sa zateznim kamatama.

Nema zabrane anatocizma za kreditno poslovanje banaka 

Prema stavu Vrhovnog suda RH, Rev-737/2011, ne postoji zabrana anatocizma (ugovaranja kamate na kamatu), kao i na druga povremena plaćanja teče zatezna kamata za kreditno poslovanje banaka. Predmet spora je zahtjev tužitelja da mu tuženik na ime dospjele tražbine zbog raskida sklopljenog ugovora o kreditu isplati utuženi iznos sa zateznim kamatama.

Na temelju utvrđenih činjenica pravilno su nižestupanjski sudovi primijenili materijalno pravo sadržano u odredbi čl., 1065. Zakona o obveznim odnosima (NN 53/91, 73/91, 3/94, 7/96, 112/99), kad su tužbeni zahtjev prihvatili, tj. obvezali tuženika na isplatu utuženog iznosa od 686.011,68 kuna sa zakonskom zateznom kamatom. Pritom je pravilno ocijenjeno da ne postoji anatocizam u odnosu na ugovornu kamatu, jer se zabrana anatocizma ne odnosi na kreditno poslovanje banaka (čl. 400. st. 3. ZOO) što znači da su stranke ugovorom o kreditu mogle ugovoriti da je korisnik kredita dužan banci isplatiti i kamate na neplaćeni obračunati iznos ugovornih kamata. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Upravo anatocizam (engl. anatocism, njem. Zinsezins) dokazuje imunitet bankara, odnosno građansko pravnu neodgovornost banaka i ostalih kreditnih institucija. I tada kada vam uvale toksični kredit.
Edis Felić u Lideru 2014, poziva se na Hrvoja Kačera, koji savjetuje da bi u takovim primjerima trebalo ići sa tužbom za prijevaru ili stjecanje bez osnova.
Međutim, sa uvođenjem principa BAIL- IN-a koji od 01.01. ove godine vrijedi za banke, ovaj princip ANATOCIZMA nema više svoje opravdanje. Naime, sa ovim ne postoji više obveza države da privilegira, imunitetizira bankare i ostale kreditne institucije.

New Report

Close