Sudska praksa: Suglasnost za radove i nakon što su izvršeni

Autor: Mićo Ljubenko , 14. rujan 2014. u 22:00
Mićo Ljubenko

Naknadno odobrenje izvedenih radova izvođač ne mora dati izričito, dovoljno je da se iz njegova ponašanja može zaključiti da je odobrio naknadne radove.

Naknadna suglasnost naručitelja 

Prema stavu Visokog trgovačkog suda, Pž-2843/2004 naručitelj pisanu suglasnost za radove koji odstupaju od projekta može dati i nakon izvedenih radova. Ta suglasnost ne mora biti izričita, već može biti vidljiva iz naručiteljeva ponašanja iz kojeg se nedvojbeno može zaključiti da je odobrio radove koji odstupaju od projekta, na primjer iz njegove izjave da je spreman platiti naknadno izvedene radove.

Između tužitelja kao podizvođača i tuženika kao izvođača u konkretnom slučaju je izvršena primopredaja radova te je tuženik dopisom (dakle u pisanom obliku) izvijestio tužitelja da će ovjeriti situaciju koja se odnosi na naknadno izvedene radove nakon provjere i ovjere nadzornog organa investitora, kao i to da je tuženik dopisom izvijestio tužitelja da je naknadne radove spreman platiti ako radovi budu priznati od strane glavnog investitora. Budući da je te dopise potpisala ovlaštena osoba tuženika, što tuženik tijekom cijelog postupka nije osporio, tim dopisima tuženik je naknadno odobrio radove koje je tužitelj ranije izveo prema prethodnom usmenom dogovoru s tuženikom.

Naknadno odobrenje izvršenih radova izvođač (tuženik) ne mora dati izričito, već je dovoljno da se iz njegova ponašanja dade zaključiti da je odobrio naknadne radove. Upravo time što je izjavio da je spreman platiti naknadne radove, tuženik je naknadno dao suglasnost za izvedene radove pa je cijenu tih naknadno izvedenih radova u obvezi isplatiti tužitelju – podizvođaču.

Komentirajte prvi

New Report

Close