Sudska praksa: Sudska zaštita kod nematerijalne štete

Autor: Mićo Ljubenko , 06. lipanj 2016. u 22:00
Mićo Ljubenko

Sudska odluka ili nagodba stranaka obuhvaća samo takvu buduću nematerijalnu štetu za koju je izvjesno da će trajati odnosno nastati.

Odricanje od naknade buduće nematerijalne štete

Vrhovni sud RH, u svojoj je odluci Rev 303/2000 stranke oštećenik i štetnik, odnosno osoba odgovorna za štetu, ovlaštene su kad zaključe nagodbu o naknadi štete istom obuhvatiti i buduću nematerijalnu štetu, ako je po redovnom tijeku izvjesno da će ona trajati i u budućnosti. Po shvaćanju ovog suda bilo da se radi o sudskoj odluci kojom je dosuđena buduća nematerijalna šteta, a isto tako i u slučaju nagodbe kojom su se stranke sporazumjele o naknadi nematerijalne štete koja obuhvaća i buduću štetu – treba polaziti od stajališta da takva sudska odluka ili nagodba stranaka o naknadi buduće nematerijalne štete obuhvaća samo takvu buduću nematerijalnu štetu za koju je izvjesno da će trajati odnosno nastati.  

Ali takvom sudskom odlukom ili nagodbom nije obuhvaćena buduća neizvjesna nematerijalna šteta koju se nije moglo predvidjeti u vrijeme donošenja sudske odluke ili sklapanja nagodbe. Stoga odricanje od naknade po osnovu buduće nematerijalne štete po shvaćanju ovog suda moglo bi uživati sudsku zaštitu samo u dijelu kojim se oštećenik odriče od daljnjeg potraživanja buduće štete za koju je u vrijeme odricanja po redovitom tijeku izvjesno da će ona trajati u budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close