Sudska praksa: Stečajni upravitelj ima pravo na naknadu za rad i troškove

Autor: Mićo Ljubenko , 02. travanj 2017. u 22:00
Mićo Ljubenko

U ime suda koji provodi postupak stečajni upravitelj upravlja tuđom imovinom.

Primanja stečajnog upravitelja se ne uzimaju u obzir kod izračuna plaće

Vrhovni sud RH je u svojoj odluci Revr-379/13 zauzeo pravni stav da su pravilno nižestupanjski sudovi tužbeni zahtjev prihvatili i pritom pravilno ocijenili da se prihod kojeg je tužiteljica ostvarivala za vrijeme nezakonitog otkaza obavljajući poslove stečajne upraviteljice ne uzima u obzir kod izračuna plaće.  Stečajni upravitelj je osoba koju imenuje stečajni sudac u rješenju o otvaranju stečajnog postupka ili osoba koju sukladno svojim pravima na skupštini odrede stečajni vjerovnici.

Dakle, stečajni upravitelj upravlja tuđom imovinom u ime suda koji provodi postupak. Uvjeti imenovanja za stečajnog upravitelja propisani su odredbama Stečajnog zakona, a i taj posao može obavljati osoba koja je stručna, ima završenu visoku stručnu spremu, položen stručni ispit za stečajnog upravitelja, posjeduje poslovno iskustvo potrebno za vođenje stečajnog postupka, te se nalazi na listi stečajnih upravitelja.

Jedno od prava stečajnih upravitelja je i pravo na nagradu za rad i naknadu troškova za rad i rezultate rada, međutim, u konkretnom slučaju tuženik tijekom postupka pred nižestupanjskim sudovima nije ukazivao da tužiteljica poslove stečajne upraviteljice ne bi mogla obavljati pored svog redovitog radnog vremena na radnom mjestu rukovoditelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close