Sudska praksa: Sporazumnim raskidom može prestati ugovor koji nije ispunjen

Autor: Mićo Ljubenko , 28. svibanj 2017. u 22:00
Mićo Ljubenko

Ugovor o prodaji ispunjen je kada je drugotuženik predao tužitelju poslovni prostor.

Ne može se raskinuti ispunjeni ugovor

Sukladno stavu Vrhovnog suda RH u odluci Rev-2147/00 sporazumnim raskidom može prestati samo onaj ugovor koji postoji, odnosno onaj koji nije ispunjen. Ugovor koji je ispunjen ne može se raskinuti.  

Sudovi su utvrdili da je tužitelj, zajedno s drugotuženikom, sudjelovao u gradnji objekta – stambeno-poslovne zgrade u vezi čega je (na ime ulaganja zajedničkih sredstava i na ime učešća u građenju) Ugovorom o prodaji s drugotuženikom ugovorio da mu ima pripasti poslovni prostor u tom objektu, te da je ovaj Ugovor o prodaji sporazumno raskinut kada je tužitelj dao "odstopnu izjavu" koju je drugotuženik prihvatio. Ugovor o prodaji ispunjen je kada je drugotuženik predao tužitelju poslovni prostor koji je predmet tog Ugovora (na ime prodajne cijene uračunata su ulaganja zajedničkih sredstava i učešće u građenju).  

Ugovor o prodaji je prestao ispunjenjem prije sporazumnog raskida Ugovora, što znači da sporazumni raskid nema nikakav pravni učinak, a da citirani Ugovor predstavlja valjan pravni osnov za stjecanje prava vlasništva i da je, na temelju istog, nastala obveza izdavanja zemljišnoknjižne isprave podobne za uknjižbu prava vlasništva predmetne poslovne prostorije na ime tužitelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close