Sudska praksa: Razlučni vjerovnik nekretninu kupuje kao i drugi sudionici dražbe

Autor: Mićo Ljubenko , 17. lipanj 2018. u 22:00
Mićo Ljubenko

Ako dražba ne završi prodajom razlučni vjerovnik može kupiti nekretninu prije sljedeće dražbe.

Prema stavu Visokog trgovačkog suda RH, Pž 2140/17 nakon početka prodaje, tj. nakon objave oglasa, razlučni vjerovnik nekretninu može kupiti sudjelovanjem u toj javnoj dražbi pod istim uvjetima i pretpostavkama kao ostali sudionici dražbe, ako je njegova ponuda najpovoljnija.

U slučaju da dražba ne završi prodajom, razlučni vjerovnik ima mogućnost kupiti nekretninu sukladno čl. 247. st. 7. SZ-a, i prije početka sljedeće dražbe. Iz navedenog proizlazi da su neosnovani žalbeni navodi razlučnog vjerovnika da se u slučaju kada razlučni vjerovnik daje izjavu da kupuje nekretninu i stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog dužnika po osnovi cijene u visini utvrđene vrijednosti nekretnine u smislu čl. 247. st. 7. SZ-a, ne provodi javna dražba.

Da bi imala prednost pred ponudom kupca u javnoj dražbi, razlučni vjerovnik svoju izjavu iz čl. 247. st. 7. SZ-a, mora dati prije početka konkretne prodaje elektroničkom javnom dražbom u kojoj je ponuda dana, što proizlazi iz odgovarajuće primjene odredbe čl. 97. st. 6. OZ-a, u skladu s odredbom čl. 247. st. 1. i st. 7. SZ-a, ali i uvažavanja prava kako razlučnog vjerovnika tako i kupaca koji sudjeluju u elektroničkoj javnoj dražbi.

Komentirajte prvi

New Report

Close